Menneskerettighetsorganisasjoner hardt ut mot Kinas undertrykkelse av minoriteter

I går, på 70års-dagen for verdenserklæringen om menneskerettigheter, sendte 21 menneskerettighetsorganisasjoner ut en felles erklæring der de ber det internasjonale samfunnet om å «stå opp mot den kinesiske regjeringen» i forbindelse med menneskerettighetsbrudd mot uigurer i det okkuperte Øst Turkestan, tibetanere i det okkuperte Tibet, og andre etniske minoriteter.

De 21 gruppene inkluderer München-baserte World Uyghur Congress og det USA-baserte International Tibet Network.

Uigurer og andre tyrkiske muslimske minoriteter som er anklaget for å ha «sterke religiøse synspunkter» og «politisk uriktige» ideer, har siden april 2017 blitt fengslet eller arrestert og plassert i «gjenopplæringsleirer». Det antas at 1,1 millioner mennesker har blitt holdt i disse leirene. Det tilsvarer 10-11 prosent av den voksne muslimske befolkningen i regionen, skriver Radio Free Asia.

De 21 menneskerettighetsorganisasjonene karakteriserer Kinas behandling av uigurene som et av de mest opprørende overgrep mot et folk hvor som helst i verden siden FNs menneskerettighetskonvensjon ble vedtatt 10. desember 1948.

Menneskerettighetsorganisasjonene kritiserer også kommunist-Kinas behandling av befolkningen i det okkuperte Tibet, og kaller Tibet for «Kinas laboratorium for undertrykkelse», et sted hvor de kinesiske myndighetene har testet og forsøkt å perfeksjonere systemer for massovervåkning gjennom flere tiår.

Etniske mongoler i Kinas Indre Mongolia er også gjenstand for «en strammere politisk kontroll», sier gruppen. Den kinesiske politikken «truer med total utryddelse av den mongolske tradisjonelle nomadiske sivilisasjonen», Tusenvis av gjetere som forsøker å forsvare sin livsstil og rettigheter til land og naturressurser har blitt arrestert uten juridiske prosesser.