Den saudiske kronprinsen forsvarer Kinas undertrykkelse av uigurene

Den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman har besøkt det kommunistiske Kina. Der var det ventet at han skulle ta opp Kinas undertrykkelse og fengsling av en million hovedsakelig muslimske uigurer, skriver den engelskspråklige tyrkiske avisen Daily Sabah. Men det gjorde han ifølge avisen ikke. Tvert imot.

Snarere syntes Salman å forsvare Kinas bruk av gjenopplæringsleirer for landets muslimske befolkning, skriver avisen.

«Vi respekterer og støtter Kinas rett til å ta i bruk tiltak for å bekjempe terror og ekstremisme for å beskytte nasjonal sikkerhet. Vi står klar til å styrke samarbeidet med Kina,» skal den saudiske kronprinsen ha sagt ifølge det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua.

Kinas Xinjiang-region er hjem til rundt 10 millioner uigurer. Den tyrkisk beslektede muslimske gruppen, som utgjør rundt 45 prosent av Xinjiangs befolkning, har lenge anklaget Kinas myndigheter for kulturell, religiøs og økonomisk diskriminering.

Opptil 1 million mennesker, eller om lag 7 prosent av den muslimske befolkningen i Xinjiang, som eksiluigurer ser på som deres okkuperte stat Øst Turkistan, har blitt fanget i et voksende nettverk av «politisk re-utdanning» -leirer, ifølge amerikanske tjenestemenn og FN-eksperter, skriver Daily Sabah.

I en rapport i september anklaget Human Rights Watch den kinesiske regjeringen for en «systematisk kampanje for menneskerettighetsbrudd» mot uigurene i Xinjiang. Tyrkia kritiserte tidligere denne måneden Kinas systematiske assimileringspolitikk. Dermed ser det ut til at Saudi Arabia og Tyrkia har ulike syn på forholdet til Kina.