Flere tusen uigurer demonstrerte i Brussel mot Kinas undertrykkelse

Flere tusen etniske uigurer, bosatt i eksil fra sitt okkuperte hjemland, Øst Turkestan, i dag en kinesisk provins, demonstrerte fredag i Brussel, skriver Radio Free Asia. Deres krav var at Kina måte slippe fri de innsatte i Kinas «omskoleringsleier» i deres hjemland.

 Protestantene kom fra hele Europa, Australia, Japan og Tyrkia, mens flere liknende demonstrasjoner ble avholdt samtidig ​​i Washington D.C., Canada, Australia og Japan. «Dette er bare begynnelsen,» sa Dolkun Isa, president for den München-baserte World Uyghur Congress, i en uttalelse etter fredagens marsj. «Denne protesten viser uigurenes oppvåkning og enhet,» sa han.

«Vi er her for å henvende oss til EU, USA, og det internasjonale samfunnet for å løfte saken om de nesten en million uigurer som er utenomrettslig anhold av de kinesiske myndighetene,» sa Dolkun Isa.

«Vi oppfordrer EU til å handle på vegne av det uiguriske folket, og vi er her for å sende en klar melding til den kinesiske regjeringen om at det uansett hvordan den undertrykker uigurfolkene, så kan det aldri bryte vår ånd for frihet, demokrati, og menneskerettigheter,» la han til.

World Uyghur Congress sin tidligere president og nå «ærespresident», Raftoprisvinneren og Nobel Fredspris-kandidaten, Rebiya Kadeer, sa at fredagens protest samlet «vårt folkes tårer». «Vi skal redde vårt folk i leirene,» sa Kadeer. «I det 21. århundre har det ikke vært noen annen regjering utenom Kinas som har låst opp en million mennesker i fengsel. Derfor vil vi fortsette protester som dette i fremtiden, «sa hun.