Den internasjonale dagen for avskaffelse av atomvåpen

Den 26. September er den internasjonale dagen for avskaffelse av atomvåpen.

Kina begynte atomvåpenproduksjon programme allerede i 1951 skjult ved hjelp av Moskva. Ifølge kilder med å tilby uranium fra Tibet. Selv om dette samarbeidet endte i 1960, her Kina utviklet seg veldig raskt og har testet sitt første atombombe med kodenavn ‘596’ i Oktober 1964. Deretter har Kina testet hydrogen bomber i Juni 1967 og November 1978. I 1996 Kina har signert men ikke ratifisert “Comprehensive Test Ban Treaty (CTBT)”.

Siden 1964 da Beijing begynte å teste atombombe, førtiseks bekreftete atombombe tester ble gjennomført i Lop Nor, Øst-Turkestan. Det betyr ca én test hver 284 dager i gjennomsnitt.  Atmosfæriske tester opphørte i 1980, men mellom 1969-1996 ble det gjennomført 22 underjordiske tester. Tester inkluderer termonukleære eksplosjoner, nøytronbomber og en atombombe som angivelig ble testet skjult på vegne av Pakistan i Mai 1990. Det er kjent at å gjennomføre atomprøver i nærheten av hvor de tidligere ble detonert, er svært farlig, da det kan lette sprekker i jorden som tillater radioaktivt materiale å flykte inn i atmosfæren. Urumtsji ( Urumqi), Turpan, Qumul og Korla er byer i Øst-Turkestan med uigur populasjoner som ligger innenfor 320 km fra test stedet, hvor sistnevnte er nærmest.

For å være effektiv må Kina ratifisere CTBT og la det være mulig å gjennomføre uavhengig forskning for å finne ut i hvilken grad uigurene og andre i Øst-Turkestan har blitt påvirket av atombombe tester og å iverksette nødvendige tiltak for å yte erstatning til ofrene. Dette ville bringe Kina i tråd med den nåværende politiske utviklingen i USA og, i mindre grad, Russland og Frankrike. Kina bør gjenkjenne sitt ansvar for den fortsatte lidelsen og gi adekvat medisinsk behandling slik at uigurer som påvirkes av testene, kan redusere effekten av eksponering for radioaktivt materiale. Det internasjonale samfunnet, inkludert FN, EU og miljøorganisasjoner, må fortsette å trekke oppmerksomheten på dette forsømte problemet og støtte tiltak for å hjelpe de berørte [1].

Derfor Den norske Uighurkomiteen er svært opptatt og takknemlige at SV, MDG, SP  vil ta dette opp igjen. 

Referanser

  1. http://www.unpo.org/downloads/371.pdf
  2. http://www.theatomproject.org/en/resources/our-nuclear-past/

 

bildet: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ChinaABomb_2.jpg

Legg igjen en kommentar