Kina måtte i går svare på spørsmål om den massive interneringen av uigurer under et møte i FNs menneskerettighetsråd, skriver NTB. Alle FNs medlemsland må med jevne mellomrom stille til utspørring i FNs menneskerettighetsråd i Genève om hvordan de ivaretar menneskerettighetene. Tirsdag var det Kinas tur.
Flere vestlige land krevde under høringen av Kina må stenge leirene, som ifølge menneskerettsgrupper er blitt brukt til å internere opptil én million uigurer og andre muslimske minoriteter i Xinjiang (Øst Turkestan) vest i landet.
USAs representant Mark Cassayre var blant dem som krevde at Kina umiddelbart løslater hundretusener av mennesker som han mener holdes fanget uten lov og dom. Representanter fra både Canada og Storbritannia framholdt at menneskerettssituasjonen i Kina er blitt verre.
Men Kina avviste ifølge NTB nok en gang kritikken mot leirene og kalte den «politisk motivert». Landets viseutenriksminister Le Yucheng forsvarte leirene ved å hevde at Xinjiang tidligere har vært et arnested for ekstremisme. Han sa samtidig at leirene, som han refererte til som opplæringssentre, har bidratt til å stabilisere situasjonen.
Tidligere internerte uigurer hevder imidlertid at leirene er et sted der de ble utsatt for politisk indoktrinering og tvunget til å ta avstand fra sin tro og love lojalitet til Kommunistpartiet.
Flere uiguriske aktivister hadde ifølge NTB møtt fram for å protestere mot Kina under høringen.