Kinesiske Huawei kan utestenges internasjonalt

Det har gått mer enn en måned side Huaweis finansdirektør Meng Wanzhou ble arrestert i Canada, som følge av at selskapet skal ha brukt det globale banksystemet for å unngå USAs sanksjoner mot Iran. I tillegg er Huawei beskyldt for at selskapets teknologi gir kinesiske myndigheter spionasje verktøy.

En rekke land som USA, Japan, Australia, New Zealand, Frankrike, har allerede lagt ned forbud mot at kinesiske Huawei kan bygge ut deres 5G-nett. Australias sikkerhets eksperter påpekte på Kinas nye lovendring i 2017 som sier at «En hver organisasjon eller medborger skal støtte og samarbeide med landets etterforskningsarbeid». (National Intelligence Law of the People´s Republic of China). I følge den nye lovendringen er det ingen hemmelighet om at Huawei kan ha tette forbindelser til Kinas regjering, i tillegg har største delen av bedriftens ansetter bakgrunn som toppledere av Det Kommunistiske Partiet.

Meng WanZhou tilhører den absolutte toppen i det kinesiske hierarkiet. Siden pågripelsen av henne 1.desember, er 13 canadiere arrestert i Kina, totalt er rundt 200 canadiere pågrepet i Kina for ulike forhold, i følge canadiske myndigheter. Mandag formiddag (14.Jan.) melder WSJ at en canadisk 36-åring er dømt til døden for narkotikasmugling i Kina, det er vanskelig å ikke se på disse sakene i samme bilde.

Noen dager siden har polske politiet arrestert en kinesisk ansatt i Huawei, og anklaget han for spionasje på høyt nivå på vegne av Kina. Vi kan ikke nekte å innrømme at slike handlinger ikke kan skje i vårt land. I Norge fikk derimot Huawei muligheten til et svært viktig samarbeid med Telenor og NetCom da de skulle bygge ut de norske 4G nettene. Siden den gang har de fått fornyet tillit, og 4G-nettene våre i dag består i stor grad av Huawei-komponenter. Nå er de i gang med å planlegge veien videre, inn mot neste generasjons 5G-nett. Vi er enig med at dette er en risiko vi tar, bør vi da la denne risikoen utvikle seg videre?

Den norske Uighurkomiteen er bekymret for utviklingen og ønsker at myndighetene må utestenge Huaweis foretninger og interne drifter innenlandsk basert på siste endringer og ny lov innført i Kina. Det er viktig at Regjeringen tar hensyn til den nasjonale sikkerheten, gjennomføre nødvendige vurderinger mot norske tele-selskapers samarbeid med Huawei i det private markedet.

Justisministeren Tor Mikkel Wara (Frp) bekrefter Torsdag (10.Jan) at Norge er allerede i gang med å vurdere tiltak som kan holde Huawei utenfor utbyggingen av neste generasjons mobilnett, følge NRK. Han sier at Norge vurderer å slutte seg til andre vestlige land og nekte kinesisk Huawei å bygge infrastruktur for 5G nettet. Den norske Uighurkomiteen håper Regjeringen er klar over at Huawei ikke er et selskap vi bør stole på, og legger frem klare begrensninger mot å regulere Huaweis videre utvikling innenlandsk.