Trolig død i fengsel etter 30 år, ble opprinnelig dømt til 12 år.

Den fremtredende uigur-muslimsk skriftlærde Abdukerim Abduweli antas å ha dødd i fengsel i nordvest Kinas Xinjiang provins (det okkuperte Øst Turkistan) etter å ha tilbrakt nesten 30 år i fengsel, ifølge broren hans og en uigurisk eksilgruppe, skriver Radio Free Asia.

Abdukerim Abduweli ble født i 1955 i Aksu. Abduweli, som også kalles Kerem Qari, ble arrestert i november 1990 og dømt til 12 år i fengsel i Xinjiangs hovedstad Urumqi, for «forplantning og oppstart av motrevolusjonær ideologi» knyttet til religiøse aktiviteter.

Hver gang Abduweli var like før å bli sluppet ut av fengselet etter fullført straff forlenget myndighetene straffen, senest med 5 år i 2014, til juni 2019. Radio Free Asia mener det kan ha sammenheng med den internasjonale oppmerksomheten som hans sak har fått.

En nylig rapport fra den Tyrkia-baserte uiguriske eksilgruppen Øst Turkistan Education and Solidarity Association hevder at Abduweli kan ha dødd i fengsel. Samtaler som Radio Free Asia har hatt med tjenestemenn i Urumqi’s nr. 3 fengsel og ulike politistasjoner ha vært ubesvarte.

Men Abduwelis britiske bror, Muhemmet Emin, forteller til Radio Free Asia at han hørte fra en etnisk uiguriske-arbeidstaker som hjalp til med å renovere hans hjem i Istanbul i juni i fjor at broen sannsynligvis var død i fengselet. «Jeg har en nær venn som tjente litt tid i fengselet som fortalte meg at Kerem Qari døde i fengsel,» fortalte en av arbeidene.

Emin sier til Radio Free Asia at han ble oppmerksom på at Abduweli var «syk og ikke kunne gå» etter å ha kontaktet sin yngre bror Abdurahman, som hadde møtt ham under en av de mange familiebesøkene han fikk hvert år. «Han hadde blitt veldig tynn og kunne ikke gå,» sier Emin. «Min yngre bror fortalte meg at han var begrenset til en rullestol da han så ham i fengsel,» sier han. Emin avbrøt kontakten med familien i begynnelsen av 2015 da han fikk høre at datteren hans ble arrestert etter å ha snakket med ham via telefon.

an sier at han fortsatt er usikker på datterens skjebne og mener at de fleste av hans mer enn 20 familiemedlemmer i Kuchar siden har blitt tatt i varetekt. «Jeg hørte også at mine to yngre brødre, Abdurahman og Ibrahim, har blitt dømt til syv og ti års fengsel. Jeg vet ikke hva som har skjedd med resten av familiemedlemmene, enten de er døde eller levende,» sier han.

Abduwelis sak er rutinemessig fulgt av internasjonale menneskerettighetsorganisasjoner, inkludert Amnesty International i London, og vestlige myndigheter under dialoger  med Kina, inkludert av en delegasjon fra EU i juli i år.

Ifølge det Washington-baserte Uyghur Human Rights Project hadde Abduweli flere sultestreiker for å protestere mot hans lange fengsel, inkludert i ni måneder i slutten av 2011. Gruppen sier at Abduweli også hadde blitt diagnostisert med bein og leddkreft.

Memet Tohti, leder av den München-baserte World Uyghur Congress sin flyktningekommisjon, sier til Radio Free Asia at de mange utvidelsene av Abduwelis fengselsperiode viser at dommen i hans tilfelle var ugyldig. «De kinesiske myndighetene klarte ikke å respektere sin egen beslutning og lov,» sier han.

«Hvis rapportene om hans død er nøyaktige, nektet de ham rett til å se sollys før livet hans ble avsluttet. Man kan si at dette er en statlig forbrytelse mot ens liv,» legger han til.