Tusenvis av uigurer vil demonstrere i Brussel mot Kinas omskoleringsleirer

Fredag ​​27. april 2018 mellom 10:00 – 14:00 vil flere tusen uigurer gå i et protesttog fra Meeus-torget til Schuman-torget i «Europas hovedstat Brussel. De vil demonstrere mot at Kina plasserer hundrevis av den etniske gruppen uigurer, som ikke har brutt noen lover, i leier der de skal omskoleres til å tenke som kommunistiske kinesere. På Schuman-torget vil det holdes taler og appeller.

Bak demonstrasjonen står World Uyghur Congress, som er den største organisasjonen for uigurer i utlandet, sammen med organisasjonen Unrepresented Nations and Peoples Organization (UNPO).

 Demonstrantene krever at EU:

• oppfordrer til den kinesiske regjeringen om å frigjøre alle uigurer holdt i vilkårlig fengsel eller som er blitt arrestert uten å bli siktet for noe.

• Sende en offisiell utsending for å undersøke situasjonen på bakken.

• Styrke menneskerettighetsdialogen mellom EU og Kina fremover.

Demonstrasjonen vil bygge videre på tidligere tiltak for å få folk og politikere til å legge merke til at opptil en million uigurer for tiden holdes i «re-education»-leirer i hele uigurenes hjemland Øst Turkestan (i dag en kinesisk provins).

EU, som utvilsomt bekrefter betydningen av menneskerettigheter og demokrati, har forblitt bemerkelsesverdig stille overfor Kina, mener Unrepresented Nations and Peoples Organization. De uiguriske organisasjonene forventer at EU skal overholde internasjonale standarder når det gjelder religiøse og kulturelle rettigheter, ytringsfrihet og forsamlingsfrihet, fri bevegelse, rettferdighet og frihet fra vilkårlig frihetsberøvelse for den uiguriske befolkningen, og følge dette opp ovenfor Kina.

Kina begynte å sende tusenvis av uigurer til det de har kalt «re-education»-sentre i slutten av 2016. Leirene har raskt vokst til en ufattelig størrelse, skriver organisasjonene bak den planlagte demonstrasjonen.  De nåværende estimater setter antall fanger til en million i 2018. I Kashgar prefektur alene, er det rapportert at 120 000 uigurer holdes i disse leirene.

Leirene i Øst-Turkestan fungerer effektivt som fengsler, hvor fangene blir tvunget til å gjennomgå politiske indoktrineringsklasser som tar sikte på å ødelegge grunnleggende aspekter av deres uiguriske-identiteten. Uigurene i leirene er ikke offisielt siktet for en forbrytelse eller gitt forklaringer for frihetsberøvelse, selv om uigurer med religiøse tilhørigheter, studenter som har studert i utlandet eller har bånd til andre som bor i utlandet, har blitt målrettet.

Senest er en rekke slektninger av Radio Free Asia journalist Gulchehra Hoja forsvunnet og er formodentlig sendt til disse leirene. I tillegg har tidligere president for World Uyghur Congress, menneskerettighetsforkjemperen og Raftopris-vinneren Rebiya Kadeer, sagt at en rekke familiemedlemmer kan ha blitt sendt til leirene som gjengjeldelse for hennes arbeid.

Forholdene i leirene er svært dårlige med en kraftig overbefolkning, og skumle boarealer. I desember 2017 døde to unge uigurer i varetekten under usikre omstendigheter. En fremtredende uigur-lærer og religiøs figur Muhammad Salih Hajim døde i en leir i januar 2018, en annen ble drevet til selvmord i februar 2018, og en tenåring døde under mystiske omstendigheter i mars 2018.

For mer informasjon kan du kontakte

unpo.brussels@unpo.org

contact@uyghurcongress.org