Uigurisk forretningsmann døde i omskoleringsleir

 

En middelaldrende uigurisk forretningsmann har dødd under mystiske omstendigheter mens han var i fengsel i en politisk «re-education camp» i det okkuperte Øst Turkestan (Xinjiang provinsen i Kina). Uiguriske eksilorganisasjoner har lenge påstått at disse leirene, der personer med «for sterke religiøse eller feilaktige politiske meninger» er internert, er konsentrasjonsleirliknende med forferdelige forhold for de innsatte. Det har forekommet flere dødsfall som resultat av forholdene i leirene.

Et innlegg som nylig ble delt på sosiale medier, indikerte at Weli Memet, en sunn 55-årig, døde i slutten av desember i fjor mens han ble holdt innesperret i en av disse «omskoleringsleirene» i hans hjemby Atush, skriver Radio Free Asia. Siden april 2017 har myndighetene arrestert opptil 1,1 millioner uigurer og andre muslimske etniske minoriteter.

Ifølge innlegget, som er skrevet av en anonym person som hevdet å være en medarbeider fra Atush, ble Memet «martyret» i fengsel, og familien hans ble informert om hans død den 27. desember eller 28. mens «100 til 200 væpnede politifolk omringet nabolaget for å forhindre «følelsesmessig forstyrrelser.»

Kilden skriver at Memets kropp aldri ble overført til hans familie, muligens fordi han «hadde alvorlige merker etter tortur og ble kremert» eller fordi «hans indre organ ble høstet for transplantasjoner».

Radio Free Asia kontaktet to kommunistparti-kadrer fra avdødes hjemby, hvorav en sa at han trodde at Memet ble tatt til en re-utdanningsleir fordi han «sendte sine barn til religiøse studier» med en lokal imam rundt et tiår tidligere.

Den andre sa at Memet ble sendt til en leir rundt 16. november, og at han hadde sett ham der, og at Memet tidligere var ganske sterk og sunn, men hadde blitt «tynn og blek» før han døde, på grunn av dårlig mat og forhold i leiren. «Fem eller seks personer har allerede dødd» i lokale leirer, la han til, uten å gi ytterligere detaljer.

Uiguriske kilder i eksil som kjente Memet sier til Radio Free Asia at han var «en respektert mann som hadde en sterk følelse av ansvar for samfunnet».