11 år i fengsel for å se på film om massakren på Den Himmelske Freds Plass

4.juni var det 29 år siden massakren av studenter på Den Himmelske Freds Plass, eller Tiananmen-plassen, i den kinesiske hovedstaden Beijing. I mai i fjor ble to representanter for den uiguriske minoriteten, som utgjør halvparten av befolkningen i Xinjiang provinsen (som uigurene kaller Øst Turkestan), begge medlemmer av kommunistpartiet, dømt til 11 år i fengsel. Tiltalen gikk ut på at de hadde sett på en engelsk dokumentarfilm om massakren, skriver Radio Free Asia. I tillegg viste de «manglende entusiasme» for å fengsle uigurer og sende dem til omskoleringsleirer.

I august i 2016 fikk Xinjiang provinsen (Øst Turkestan) en ny lokal partisjef, Chen Quanguo. Han startet en kraftig opptrapping av undertrykkelsen av den uiguriske urbefolkningen for å undertrykke deres kultur, tradisjoner og religion. I fjor etablerte han flere såkalte omskoleringsleirer etter mønster fra Mao Zedongs leirer. I disse leirene har snart 1 million, ca. 10 prosent, av den uiguriske befolkningen nå vært innom. De to tjenestemennene, Omerjan Hesen og Elijan Ahmet ble kritisert for ikke å ha sendt medlemmer av deres etniske gruppe til de politiske «gjenopplæringsleirene», forteller en kilde til Radio Free Asia. Hesen var direktør for regjeringsarkivet i byen Hotan, mens Ahmet var kommunistpartiets sekretær.

Chen Quanguo innførte begrepet «to-ansikt»-tjenestemenn, som blir brukt om uiguriske tjenestemenn som ikke er entusiastiske nok i undertrykkelsen av deres egen folkegruppe, og de to tjenestemennene ble anklaget for å være i denne kategorien. Formelt ble de likevel dømt for ulovlig å ha sett på en engelsk dokumentarfilm som viste hvordan kinesiske militære meiet ned og kjørte over fredelige studenter med tanks i 1989. Hvorvidt det var videoen nedenfor de hadde sett vites ikke, men den handler om samme tema, og ville ført til mange år i fengsel dersom en kineser eller uigur ble tatt på fersken mens de så på filmen:

https://www.youtube.com/watch?v=1Gtt2JxmQtg