Arrestert for å vise bekymring over massearrestasjoner

Kina er kommet under internasjonalt press etter at det er blitt avslørt at kommunistregimet har internert rundt en million medlemmer av urbefolkningen, uigurene, i det okkuperte Øst Turkestan (i dag den kinesiske republikken Xinjiang). De kinesiske myndighetene har arrestert en tjenestemann som fordømte de konsentrasjonsleirlignende omskoleringsleirene, skriver Radio Free Asia.

For den arresterte Gjalip Qurban var det nok at han uttrykte bekymring over massearrestasjonene av medlemmer av hans etniske gruppe de siste årene, ifølge offisielle kilder.

Ghalip Qurbanvar nestleder for en domstol i Øst Turkestans hovedstad Urumqi. Han ble ifølge Radio Free Asia arrestert etter at han hadde returnert til regionen fra Kinas hovedstad Beijing, der han hadde deltatt på en konferanse i april.

Radio Free Asias kilde sier at Qurban følte seg plaget over det store antallet uigurer og andre muslimske etniske minoriteter som hadde blitt arrestert i politiske gjenopplæringsleirer siden april 2017 etter å ha blitt anklaget for å ha «sterke religiøse synspunkter» og «politisk feil». Han skal ha uttrykt sin bekymring i flere chat-samtaler.

Qurbans familie og venner fikk høre at han var arrestert en måned etter at han ble tatt i varetekt.

En medarbeider ved Urumqi Intermediate People’s Court sier til RFA at Qurban hadde blitt fjernet fra stillingen «for lenge siden – seks måneder eller et år», da han ble bedt om å bekrefte arrestasjonen, men var usikker på om han hadde blitt fengslet eller sendt til en re-utdanning leir.