Farlig å være menneskerettighetsadvokat i Kina

Det kinesiske diktaturet undertrykker den uiguriske befolkningen i det okkuperte Øst Turkestan på en måte som vekker harme og avsky. Men også landets egen befolkning blir undertrykt av det eneveldige kommunistpartiet.

Det er over tre år siden Wang Quanzhang ble pågrepet i den omfattende aksjonen som har fått navnet betegnelsen «709 Crackdown» etter datoen 9. juli 2015. Det var startskuddet for at rundt 300 menneskerettsadvokater og aktivister ble pågrepet.

42-åringen som møtte i retten i Tianjin for en uke siden forsvarte politiske aktivister og ofre som han mente urettmessig var blitt fratatt land. Han er tiltalt for forsøk på å undergrave statsmakten i Kina. Han kan i verste fall dømmes til fengsel på livstid, skriver Aftenposten.

«Fra tidligere tilfeller vet vi at aktivister får svært sterke dommer hvis de nekter å erkjenne skyld i bytte for mildere straff», sier Amnesty Internationals Kina-ekspert Doriane Lau til nyhetsbyrået DPA, sitert av den norske avisen.

Li Wenzu, Wangs kone, har kjempet en utrettelig kamp på hans vegne, og uttalte via Facebook at hun er hindret i å være til stede under rettssaken. Li har ikke fått se mannen siden han ble pågrepet. Rettssaken er også stengt for mediene og offentligheten, skriver Aftenposten.

I forkant av saken var det mye ekstra vakthold rundt rettslokalene i Tianjin. To aktivister ble fjernet av sikkerhetsfolk i sivil etter at de demonstrerte foran rettsbygningen.

Ifølge AFPs journalist på stedet reagerte den ene aktivisten, Yang Chunlin, med et utbrudd mens han ble fjernet med makt.

«Dette er fasciststyre, det er absurd! Det kinesiske folk må slutte å leve i frykt, vi må reise oss mot undertrykkelse og være modige», sa han videre, før han ble plassert i en sort SUV av flere politifolk i sivil og kjørt bort.