Arrestert for å vise sympati med uigurer i omskoleringsleirene

Myndigheter i det okkuperte Øst Turkestan (Kinas Xinjiang-region) har arrestert en kjent uigur, Pezilet Bekri, etter at hun «uttrykte sympati» for andre medlemmer av sin etniske gruppe som ble plassert i omskoleringsleirer, skriver Radio Free Asia.

Kilden sier at hun til tross for hennes vellykkede karriere, blant annet ved Kashgars kontor for religiøse saker, ble tvunget til å forlate sin stilling etter april 2017, da myndighetene fengslet uigurer beskyldt for å ha «sterke religiøse synspunkter» eller vise «politisk feiloppførsel» og sende dem til re-utdanningsleirer.

Etter å ha uttrykt sympati for uigurene som ble arrestert som en del av kampanjen, rapporterte kinesiske tjenestemenn i hennes arbeidsgruppe henne til høyere myndigheter, som fjernet henne fra stillingen begrunnet med «inkompetanse» og sendte henne til en av leirene hun selv kritiserte, skriver Radio Free Asia.

Medarbeiderne på flere regjeringskontorer i Kashgar bekreftet at Bekri ble promotert til sekretær for Yarbagh Neighborhood Committee i 2015, men sa at de ikke var klar over rapporter om at hun hadde blitt arrestert på grunn av hennes bekymringer for Xinjiang (Øst Turkestan)  sin gjenopplæringskampanje.

«Jeg var en god venn av Pezilet Bekri på WeChat, men hun forsvant 17. januar,» sier Tursun Mamut til Radio Free Asia.»Jeg hørte senere (fra det nasjonale sikkerhetsbyrået) at hun ble tatt til et politisk re-utdanningssenter.»