Arresterte kineser som leide ut hjemmet sitt til uigurer

Politiet i Henan-provinsen i Sentral-Kina har arrestert en kinesisk utleier som leide ut hjemmet sitt til tre etniske uigurer uten politisk godkjenning. Han er anklaget for å ha krenket «sikkerhetsforanstaltninger» i henhold til en bestemmelse i Kinas lov om terrorbekjempelse, skriver Radio Free Asia. Utleieren, en kineser identifisert med etternavnet Zhao, hadde leid et hjem i Zhenping fylkets Shifosi-landsby til tre uiguriske brød-selgere, og ble arrestert på bostedet.

«8. august 2018, klokka 8:40, mottok politistasjonen vår en rapport fra en sivil som avslørte at noen i Shifosi-landsbyen hadde privat utleid huset sitt til noen uigurer fra Xinjiang «(det okkuperte Øst Turkestan), heter det i en offisiell melding. Å leie ut hus eller leiligheter til medlemmer av den uiguriske minoriteten uten først å ha fått tillatelse fra de kinesiske myndighetene er ifølge politistasjonen «identifisert som et brudd på artikkel 91 i Folkerepublikken Kinas lov om terrorbekjempelse.»

Uigurene som ble identifisert av politimyndigheten ble ikke arrestert, og bare Zhao ble tatt i varetekt, sier en politimann ved Shifosi-stasjonen til Radio Free Asia i en telefonsamtale. «Uigurene ble ikke arrestert. Vi arresterte bare utleier», sier offiseren, og legger til at de tre mennene ble rådet til å returnere så snart som mulig til deres hjem i det nordøstlige Kinas Xinjiang Uyghur Autonome Republikken (XUAR). (Øst Turkistan) «Selvfølgelig vil vi definitivt informere Xinjiang-politiet om deres situasjon,» legger han imidlertid til.

Artikkel 91 i Kinas lov om terrorbekjempelse ble godkjent i desember 2015, og trer i kraft tidlig neste år. Den straffer «nektelse av å samarbeide med relevante avdelinger «om terrorforebyggende forholdsregler, «med bøter fra 2000 til 10.000 yuan og fra 5 til 15 dagers fengsel i tilfeller der «alvorlige konsekvenser er forårsaket». Det er ikke nevnt noe i loven om forbud mot utleie til uigurer, men raseprofilering og forbud mot etniske minoriteter har vært vanlig praksis i kinesiske pensjonater og hoteller, spesielt i oppkjøringen til viktige internasjonale sammenkomster som Kina har vært vert for, sier kilder til Radio Free Asia.

Presidenten for den uiguriske eksilorganisasjonen, Uyghur American Association, Ilshat Hasan, sier til Radio Free Asia at utvisningen av uigurene fra deres leide hjem i Henan, og arrestasjonen av deres kinesiske utleier, viser at Kinas lov om terrorbekjempelse for det meste er brukt mot uigurene. «Dette forteller oss at uigurene betraktes som en fiende i Kina,» sier han.