Demonstrasjonen i Kristiansand

Demonstrasjon mot menneskerettighetsbrudd i Kina ble organisert av Sosialistisk Ungdom Kristiansand sammen med Den norske Uighurkomiteen, Den Norske Tibet Komité og Hong Kong Komiteen.

Alle samlet opp for kampen mot menneskerettighetsbruddene og støtte for Øst-Turkestan, Tibet og Hong Kong – samt alle andre som blir møtt med diskriminering fra de kinesiske myndighetene.

Organisasjoner som har tilsluttet seg:
Kristiansand Sosialistisk Ungdom
NUK – Den Norske Uighurkomiteen
Den Norske Tibet-komité
Hong Kong Commitee in Norway
– AUF i Agder
– Grønn Ungdom Agder
– Sosialistisk Revolusjon – IMT
– Almustafa Kultursenter
– Muslimsk Union i Agder

«Det var svært viktig for meg å se norske ungdom å stå opp for verdiene våre. Jeg håper på at ungdom kan oppfordre våre politikere å komme med konkrete handling. Jeg takker alle som kom for å vise sin støtte.» – Helchem Mamatimin.

Helchem Mamatimin styremedlem i Den norske Uighurkomiteen sammen med uiguriske miljøet i Kristiansand deltok i demonstrasjonen og leste opp appell.

Kjære alle, takk for at dere bryr, takk for at dere vil stå sammen i solidaritet med de untertrykte uigurer, tibetanere og hong kongesere. Takk at dere bryr om menneskelige liv.

Imens vi står her nå, lider uskyldige mennesker i Øst-Turkistan, Tibet og Hong Kong. Det som vi observerer idag i Hong-Kong ble sett i Øst-Turkistan og Tibet lenge siden tilbake.

Idag den mest brutale handlingen av kinesiske diktaturet mot menneskehet i verden foregår i Øst-Turkestan med å internere uskyldige uigurer og andre etniske folkegrupper. Det er ikke snakk om én, eller ti eller hundre, vi snakker om 1 til 3 millioner mennesker som i perspektiv til Norge samsvarer nesten en halv populasjon som er internert i de konsentrasjonsleirene. Kinesiske myndigheter rett og slett vil utrydde uigurisk kultur, språk, identitet og religion. Uigurer i hele verden er under bestandig overvåking. I Norge nylig ble mange oppringt av kinesiske ambassaden for å presse ut uigurer om å lever personlige data eller komme personlig til ambassaden. Det foregår en psykisk angrep og systematisk kartlegging av uigurer i utlandet. Det settes avanserte videokameraer ved kinesiske ambassaden i Oslo som strider retningslinjene til Datatilsynet, men Kina bryr ikke om dem. Vi ser bestandig at Kina gjennom sin økonomisk og politisk innflytelse presser andre land for selvsensur. Kritiske norske akademikere, journalister i Norge slippes ikke til Kina. All dette er et godt eksempel på at vi må ikke være naive. Dette må være en alarm signal for alle oss for å kjempe for våre verdier og særlig dere, ungdommer, kan gjøre en forskjell. Dere kan utfordre politikere for å ta et konkret steg og stå sammen med de som lider uansett hvor de befinner seg.

Verden allerede har sagt “Aldri mer”, etter andre verdens krig, så det skal ikke hjelpe å si “Aldri mer” for andre gangen. Vi trenger og krever handling!

På vegne av Den norske Uighurkomiteen jeg takker for deres aktivisme og håper at dere fortsette deres jobb