Døde i kommunistisk «omskoleringsleir»

I Kina arresteres personer fra den uiguriske minoriteten i Xinjang provinsen (det okkuperte Øst Turkestan) for å reise til utlandet. Det er opprettet mange såkalte omskoleringsleirer, etter mønster fra Mao Tse Tung, der personer blir plassert uten grunnlag og uten domstolsavgjørelser. Nylig døde en ung tenåringsgutt i en av leirene. Han er ikke den eneste. Forholdene i leirene er grusomme.

Den unge gutten ble arrestert fordi han hadde reist til utlandet, og plassert i en omskoleringsleir i byen Kashgar, skriver Radio Free Asia. Politiet leverte liket til den 17 år gamle Yaqupjan Naman til hans familie etter at han døde, fortellere en kilde til Radio Frees Asia, under anonymitet. Å prate med medier utenfor Kina kan medføre straff som spion, i enkelte tilfeller til livstid.

Den unge guttens far er ikke fortalt noe om hvordan sønnen døde, og ble tvunget til å begrave ham under politioppsyn, forteller en kilde.

I begynnelsen av 2016, i en alder av 15, besøkte Naman Tyrkia som turist med vennene sine mot farenes ønsker. Faren reiste til Tyrkia dager senere for å bringe ham hjem, for å unngå å tiltrekke seg oppmerksomhet fra myndighetene i Xinjiang, som ser på slike reiser i utlandet som mistenkelige.

Til tross for sin hurtige retur til Kina, plasserte politiet Naman på en svarteliste og arresterte ham kort tid etterpå og sendte ham til en av de mange gjenopplæringsleirene i Øst Turkestan (Xinjang), der han døde.