Kina har fengslet slektninger til amerikanske journalister

Fem amerikanske journalister som jobber i Radio Free Asia som dekker det okkuperte Øst Turkestan har fått sine nærmeste slektninger fengslet av den kinesiske okkupasjonsmakten. Kommunistregimet i Kina har den siste tiden innførte et liknende system som man har hatt i Nord Korea i flere år, med å fengsle familiemedlemmer og slektninger til avhoppere.

Nå reagerer menneskerettighetsorganisasjoner og organisasjoner som jobber for pressefrihet. De kinesiske myndighetene er misfornøyd med nyhetsdekningen fra Radio Free Asia.

The Committee to Protect Journalists, CPJ, sier at det er «foruroligende» at myndighetene i Øst Turkestan (Kinas Xinjiang-region) har arrestert flere slektninger av den amerikanske baserte RFA-journalister Gulchehra Hoja, Shohret Hoshur, Mamatjan Juma og Kurban Niyaz. Flere enn to dusin slektninger har blitt rammet, hevder Radio Free Asia.

«Å straffe familiemedlemmer til journalister utenfor rekkevidden til den kinesiske regjeringen er en grusom, om ikke barbarisk, taktikk,» sier CPJ Asia-programkoordinator Steven Butler i en uttalelse. «»Den kinesiske regjeringen bør umiddelbart ta hensyn til disse menneskers helse, oppholdssted og juridiske status og slippe dem fri,» sier han.

Radio Free Asia er et privat, nonprofitt internasjonalt kringkastingsselskap og som sender og publiserer nettbaserte nyheter, informasjon og kommentarer til lyttere i Øst-Asia, og «fremmer målene for amerikansk utenrikspolitikk.»  Radio Free er finansiert av Broadcasting Board of Governors (BBG), et uavhengig organ av USAs regjering.