Drap av uigurer i Shouguang, Kina

Bakgrunnen til opptøyene den 05 Juli 2009 i Urumchi byen, Øst-Turkestan

En av grunnene til den fredelige protesten av uigurer i juli i Urumchi var regjeringens handlinger etter at en rekke uyghurarbeidere ble drept og flere hundre flere skadd i en Guangdong-leketøyfabrikk 26. Juni. I tillegg kunngjorde den kinesiske regjeringen at bare 2 uigurarbeidere hadde blitt drept og 118 skadet i den etniske sammenstøtingen og at volden hadde startet med en Internett-postering der en tidligere Han-ansatt i leketøyfabrikken skrev at en rekke uigurarbeidere hadde voldtatt to Han-kinesiske jenter.

WUC mener at dette er en feilaktig fremstilling av hva som skjedde. Det er usannsynlig at en beskyldning som er lagt ut på Internett, kan mobilisere tusenvis av Han-arbeidere til å ta opp jernrør og andre våpen, komme til fabrikkens campus, og begynne å slå noen uigurarbeidere, i de fleste tilfeller til de døde.

Forfatteren av en artikkel publisert på guardian.co.uk 10. juli skrev følgende: «En lokal mann sa at han tok del i angrepet fordi han var rasende at voldtektene var blitt ustraffet. Jeg ville bare slå dem. Jeg hater Xinjiang-folk, sa han. «Sju eller åtte av oss slo en person sammen. Noen Xinjiang-folk gjemte seg under sengene sine. Vi brukte jernstenger til å rive dem til døden, og deretter trukket dem ut og satte kroppene sammen. «Han snakket i skyggene av en halvkonstruert boligblokk, Han-mannen – som ikke ga noe navn – sa regjeringen lyver om dødsfallet. Han hevder at han bidro til å drepe syv eller åtte uyghurer og slo dem til de sluttet å skrike. Han tror dødsfallet er over 30, inkludert noen Han. »

Alt tyder på en påsatt konflikt fra kinesiske myndigheter.