Glad for amerikansk og europeisk bekymring over situasjonen i Øst Turkestan

Dolkun Isa, presidenten av den München-baserte World Uyghur Congress (WUC) og Omer Kanat, leder av WUC Executive Committee, har besøkt Washington blant annet for å styrke den amerikanske regjeringens bekymring for den kinesiske regjeringens behandling av omtrent 11 millioner uigurer som bor i Xinjiang Uyghur Autonome Region (XUAR), det okkuperte Øst Turkistan.


«Jeg ble invitert til å møte høytstående tjenestemenn i Det Hvite Hus for å diskutere den nyeste situasjonen i Øst-Turkestan og ta opp de spørsmålene de hadde,» forteller Dolkun Isa til Radio Free Asia. «Den viktigste diskusjonen handlet om internering av en million uigurer i Kinas konsentrasjonsleirer. Jeg er veldig glad for at Det Hvite Hus er dypt bekymret for uigurenes arrestasjoner i leirene. Jeg er dypt takknemlig for bekymringene fra Det hvite hus, den amerikanske kongressen og frivillige organisasjoner over uigurenes tragiske situasjon. Jeg uttrykte vår takknemlighet for de gjentatte uttrykkene for bekymringer over leirproblemet uttalt av visepresident Mike Pence, statsminister Mike Pompeo og medlemmer av kongressen. Jeg er glad for at USA tar spørsmålet om konsentrasjonsleirene ganske alvorlig,» sier han.


Isa forteller at også europeiske tjenestemenn innen EU-systemet er seriøst interessert i spørsmålet om leirene og alvorlig bekymret. Han forteller at han tidligere har møtt med tjenestemenn i Europaparlamentet og EU-kommisjonen, samt embetsmenn fra Belgia og Tyskland. «Vi orienterte dem om uttrykkene for bekymring og handlinger tatt av den amerikanske administrasjonen og kongressen. Vi ba om at de tok lignende tiltak. Vi ble også beroliget av tjenestemenn fra Europaparlamentet og europeiske regjeringer som sa at de ville ta opp dette problemet med sine kinesiske kolleger under bilaterale dialoger og møter. Jeg er overbevist om at det vil være visse tiltak tatt av Europaparlamentet og EU-kommisjonen i de kommende ukene», sier Isa til Radio Free Asia.