Hard kritikk mot verdenssamfunnets taushet etter ny rapport fra Amnesty International.

Natt til i dag norsk tid offentliggjorde Amnesty International en ny rapport som dokumenterer det som har vært velkjent lenge. Oppimot en million mennesker er innesperret i interneringsleirer i Xinjiang provinsen i Kina (det okkuperte Øst Turkestan) nordvest i Kina, der de mishandles og tortureres. «Kinesiske myndigheter har etablert et rent terrorregime i Xinjiang, og det kan se ut som at målet rett og slett er å knuse uigurisk kultur og tradisjoner», sier politisk rådgiver Gerald Folkvord i Amnesty Norge til Aftenposten. Han mener det er vanskelig å forestille seg en region der 5 prosent av befolkningen blir mishandlet og hundretusener lever i uvisshet om sine nærmeste. «Men det er like ufattelig at resten av verden synes å være helt likegyldig overfor de kinesiske uigurenes lidelser», sier han.

Ifølge Amnesty-rapporten skal det svært lite til før noen blir sendt til interneringsleirene. For eksempel kan et unormalt skjegg, offentlig bønn eller kontakt med familien utenfor Kina være nok. De som sendes til leirene, prøves ikke for noen domstol og får ikke juridisk bistand, ifølge Amnesty.

En av dem Amnesty har snakket med, er kasakhstanske Kairat Samarkan, som forteller at han ble pågrepet da han kom hjem fra et familiebesøk i nabolandet Kasakhstan i fjor. Samarkan sier han ble plassert i en leir med 6.000 andre, og at de ikke fikk prate sammen under noen omstendigheter.

En dag skal Samarkan ha blitt tvunget til å stå oppreist i 12 timer med lenker på armer og bein og en hette over hodet. Da han senere forsøkte å ta sitt eget liv, ble han plutselig løslatt, forteller han.

Amnestys rapport er basert på intervjuer med over 100 slektninger av mennesker som er savnet i Xinjiang. Også mennesker som selv er blitt torturert i leirene, er blitt intervjuet. Det bor omkring 22 millioner mennesker i Xinjiang-regionen, og mange av dem er muslimer. Det siste året har kinesiske myndigheter ført en intens kampanje for å overvåke og drive tvungen kulturell assimilering mot regionens uigurer, kasakhere og andre muslimske etniske grupper, ifølge Amnesty. Kinesiske myndigheter fører offisielt en politikk for å oppnå «etnisk helhet», skriver Atenposten.

USAs utenriksminister Mike Pompeo uttalte seg fredag vært kritisk til kinesiske myndigheters behandling av uigurene.