Viktige møter med rekke menneskerettigheter aktivister i Norge

Presidenten for World Uyghur Congress, Dolkun Isa, er i disse dager på besøk i Norge, og har sammen med styreleder i Den norske Uighurkomiteen Bahtiyar Ømer og neste leder Perhat Yakup en rekke viktige møter. Med medlemmer i den norske PEN-klubben, PEN-Norge, har de to allerede tatt opp viktige tema blant annet om Ilham Tohti og andre fengslede uiguriske forfattere. Det ble nevnt noen av de uiguriske forfatterne som er fengslet eller holdes i de grusomme indoktrineringsleierne.

Det som foregår i Øst-Turkestan er målrettet brudd på ytringsfrihet. Det er svært viktig at alle frie organisasjoner i verden står sammen og sier NEI til alvorlige angrep på ytringsfrihet og andre grunnleggende menneskerettigheter.

Dolkun Isa og Bahtiyar Ømer har også vært på møte med KrF. På dette møtet ble det gitt en siste oppdatering av den svært alvorlige eskaleringen av situasjonen i Øst-Turkestan. Det er svært viktig at flere små, men viktige partier, sammen med de norske myndighetene, blir bedt om å si ifra når det gjelder brudd på menneskerettigheter, ytringsfrihet og religionsfrihet. Selv om Norge er et lite land. Det er svært viktig at alle demokratiske land ikke tier når det gjelder å beskytte demokrati, og særlig når millionvis av uskyldige uigurer og andre minoriteter sitter i de så kalte politiske leirene.

Kina har feilet i å garantere rettigheter for alle minoriteter som bor i landet. Norge og andre land må derfor presse Kina til å respektere internasjonale menneskerettigheter. Et av stegene for å garantere dette kan være ratifisering av ICCPR som var en av de forrige forslagene til Norge. Vi mener Norge må fortsette sammen med andre land i å få Kina til å bevege seg i denne retningen.

Hvis Kina benekter eksistering av de grusomme leirene, må Kina gi mulighet for uavhengige organisasjoner til å utføre gransking.

Den 26.09.2018 har Dolkun Isa og Bahtiyar Ømer møte med Rafto Foundation i Bergen. De skal derfra videre til Stavanger og andre byer i Norge før de avslutter sin offisielle tur.