Ja, vi elsker dette landet …

Ja, vi elsker dette landet. Vi er takknemlige for den friheten vi har her i Norge. Vi er uigurer, tyrkisk-talende folkeslag som er hovedsakelig bosatt i Øst-Turkestan, også kjent som Xinjiang i nordvest Kina. Ifølge anslag fra FN sitter opptil én million uigurer og andre muslimske minoriteter internert i leirer i Øst-Turkestan. Uigurene har blitt fratatt grunnleggende menneskerettigheter, ytringsfrihet og religionsfrihet, og lider i ekstrem brutalitet påført av det kinesiske regimet. Men de som hadde mulighet til å komme hit til Norge nyter godt av alle rettighetene i verdenserklæringen om menneskerettighetene.

Assimileringspolitikken som alltid hadde vært høyt prioritert på kommunistpartiets dagsorden er blitt gjort enda verre under «Strike hard» kampanje, som førte til at 3 millioner mennesker uten det rettslige grunnlaget holdes med tvang i de såkalte omskoleringsleirene. Ifølge Kinaforskere er det slett ikke overdrivende å si at disse omskoleringsleirene kan kalles konsentrasjonsleirer, som fant sted i Nazi-Tyskland!

Mange uigurer og kasakhere er blitt utsatt for tortur, og barna deres blir sendt til barnehjem hvor det er forbudt å lære sitt morsmål. Kinesiske myndigheter har eskalert sitt sinifiseringstiltak drastisk i de siste fire årene. Uigurene som befinner seg i utlandet blir truet og overvåket, og minst ett familiemedlem er internert i de konsentrasjonsleirene! Alle har mistet kontakt. Omfanget av kontrollen av sosiale medier, telefonsamtaler og internettbruk er sjokkerende. Øst-Turkestan ble forvandlet til en politi-stat med ansiktgjennkjenningskameraer overalt, og et kontrollsted nesten hver hundre meter. Uten samtykke samler kinesiske myndigheter DNA prøver, fingeravtrykk, ansiktsdata, personlige og sensitive data, og til og med fra mindreårige.

Kina med økonomisk dominans utøver sin økende innflytelse verden rundt, og prøver å endre eller påvirke kursen og prinsipper av alle demokratiske land. Med den teknologiske fremgangen styrker Kina sitt autoritære regime. Øst-Turkestan har blitt ett av de mest omfattende test-områdene av Kinas befolkningskontrollerende teknologi, som har allerede blitt Kinas eksportvarer til andre autoritære regimer verden rundt.

Slagordet “Aldri mer!” ble fremhevet etter andre verdenskrig, men det er trist at verden har glemt dette og fortsetter å være en tilskuer. Kina er en trussel for demokratiet, og både uigurer og tibetanere kjenner det veldig godt fra sin respektive mørke historie under kinesisk okkupasjon!

Vi vil vise kinesiske myndigheter at folk i Norge er opptatt av situasjonen i Kina. Kina er ansvarlig for grove og alvorlige menneskerettighetsbrudd, som vi ikke kan la passere når vi har dem på besøk.

Ja, vi elsker dette landet og skal dermed gjøre alt i vår styrke for å stå for de verdiene dette landet er bygget på, og vi skal gjøre vårt beste til å beskytte Norges interesse mot det diktatoriske Kina.

– Bahtiyar Ømer, Styreleder for Den norske Uighurkomiteen