Onsdag demonstreres det mot Kina utenfor Stortinget, møt opp

Amnesty, Den norske Tibet-komité og Den norske Uigurkomiteen skal demonstrere utenfor Stortinget under onsdagens besøk av den kinesiske toppolitikeren Li Zhanshu, som er leder av Folkekongressen og regnes for å være nummer tre på rangstigen i Kina, melder NTB. Kina blir kritisert av verdenssamfunnet for en rekke menneskerettighetsbrudd, spesielt i det okkuperte Øst Turkestan (Xinjiang provinsen).

Men det har ikke kommet signaler om at dette vil bli samtaleemne under besøket i Norges nasjonalforsamling, hvor han møter stortingspresident Tone W. Trøen, statsminister Erna Solberg (H) og Stortingets utenriks- og forsvarskomité, skriver telegrambyrået.

Til NRK i forrige uke sa Trøen, som er vertskap for møtet, at hun ikke vil gå inn på detaljer på forhånd om hva hun skal snakke med den kinesiske delegasjonen om.

De tre organisasjonene som skal demonstrere på Løvebakken, varsler imidlertid at de kommer til å vise kineserne hva de mener om landets utfordringer rundt ytringsfrihet og om situasjonen i den autonome Xinjiang-regionen, skriver NTB.

Generalsekretær John Peder Egenæs i Amnesty Norge sier til NTB at kinesiske myndigheter ikke kan reise rundt i verden bare for å bli møtt som en god og potensiell handelspartner.

«Vi vil vise dem at folk i Norge er opptatt av situasjonen i Kina. Kina er ansvarlig for grove og alvorlige menneskerettighetsbrudd, som vi ikke kan la passere når vi har dem på besøk», sier han.

Den norske Uigurkomiteen (NUK) hevder at alle de rundt 2.500 uigurene i Norge har minst ett familiemedlem i leirene i Xinjiang.

«Norge, som er en kjent representant for fred og har menneskerettigheter som kjerneverdi, må ikke stå tause om dagens alvorlige humanitære krise i Øst-Turkestan. Uigurenes situasjon og menneskerettighetssituasjonen generelt i Kina må tas opp med den kinesiske delegasjonen», sier styreleder Bahtiyar Ømer.

Demonstrasjonene i Oslo begynner i Spikersuppa klokka 14 onsdag. 17. mai skal Stavanger kommune være vertskap for den kinesiske delegasjonen. Under Stavanger-besøket arrangerer de samme tre organisasjonene en ny demonstrasjon utenfor Radisson Blu Atlantic Hotel i Stavanger.