Kina forsøker å omskrive historien

Forsøk fra den kinesiske regjeringen på å omskrive historien og hevde at Øst-Turkestan er historisk kinesisk land, har blitt mislykket etter at en rekke historikere har benektet denne falske påstanden gjennom henvisning til Han-dynastiet litteratur.

Den kinesiske regjeringen fortsetter likevel å forsøke å endre historien for å rettferdiggjøre sine repressive og assimilerende handlinger i Øst-Turkestan, skriver World Uyghur Congress., som er eksilorganisasjonen til uigurene.

Den Røde Arme rykket inn i Øst Turkistan, et større område som ligger plassert utenfor den kinesiske muren, etter sist verdenskrig, og gjorde området om til en kinesisk provins under navnet Xinjiang.  Den gangen bodde det langt over 90 prosent etniske uigurer i det daværende Øst Turkistan. Siden har de kinesiske kommunistene sendt inn store mengder med kinesere, slik at Han-kinesere i dag utgjør nærmere halvparten av befolkningen.

Også Radio Free Asia skriver at den kinesiske regjeringens ferske forsøk på å knytte Xinjiang-regionen til territoriale krav knyttet til et gammelt kinesisk keiserlige dynasti ifølge forskere mangler vitenskapelig dokumentasjon, og er et ledd i et forsøk fra Beijing-regjeringen på å legitimere den undertrykkende politikken i området.

Den kinesiske regjeringen har kommet med gjentatte påstander som sier at Kinas tilknytning til det okkuperte Øst Turkistan er basert på eldgammel litteratur som sier at Kina etablerte «Protectorate of the Western Regions» i 60 B.C., under 202 B.C.-A.D. 8 periode av det vestlige Han-dynastiet, som utøvde militær og administrativ jurisdiksjon over det området som nå utgjør Xinjiang.

I en artikkel i forrige uke annonserte det offisielle Xinhua-nyhetsbyrået at den 8. desember deltok kinesiske historikere, arkeologer, etnologer og forskere i en konferanse for å studere «et betydelig gjennombrudd i å finne stedet» for protektoratet. En dag senere rapporterte Xinhua at «etter fire års arkeologisk studie» hadde forskerne «i utgangspunktet bekreftet» Kinas tilknytning til området som i dag utgjør Xinjiang provinsen, og dokumentert at en gammel by i området hadde spor etter kineserne.

«Basert på byens størrelse, utgravde relikvier og litteratur, har arkeologer fra institusjoner i Xinjiang og Beijing bekreftet at byen var protektoratet til de vestlige regionene under Øst-Han-dynastiet», heter det i artikkelen i den regjeringstilknyttede kinesiske avisen.

Ifølge Radio Free Asia var funnene forutbestemt. De nylige påstandene om protektoratet følger etter en tale i august i år av formann for kinesisk folks politiske rådgivende konferanse (CPPCC), Yu Zhengsheng, som ba om «korrigering av feil forståelse av Xinjiangs historie, etnisitet, religion og kultur,» og en tidligere uttalelse fra Xinjiang partisekretær Chen Quanguo som oppfordrer arkeologer til «å huske at Xinjiang alltid har vært kinesisk territorium.»

Legg igjen en kommentar