Kina kontrollerer turister ved hjelp av applikasjoner

Nå sjekker kommunistiske myndigheter om turister liker Dalai Lama eller et japansk heavy metal band. 

Det har lenge vært kjent at de kinesiske myndighetene har gjort om landets vestligste republikk Xinjiang til en av verdens sterkeste politistater. Men nå rammes ikke lengre bare beboerne. Ifølge en fersk artikkel i The New York Times har myndighetene funnet en metode for å lure turister på vei inn i området. 

Et team av utenlandske journalister fra ulike publikasjoner som  undersøkte en applikasjon som har vært brukt i regionen fikk et sjeldent blikk innenfor de teknologiene som Kina bruker for å undergrave påstått islamsk radikalisme og å styrke kommunistpartiet. Bruken av appen har ikke blitt rapportert tidligere. 

Ved hjelp av appen puttet inn i smarttelefoner til turister og besøkende forretningsmenn kan myndighetene etter hvert kontrollere deres bevegeligheter i landet og hva de interesserer seg for. 

Kinas grensemyndigheter installerer rutinemessig den nye appen på smarttelefoner som tilhører reisende som kommer inn i Xinjiang fra Sentral-Asia, ifølge flere personer som ble intervjuet av journalister som nylig krysset grensen. 

Appen samler personlige data fra telefoner, inkludert tekstmeldinger og kontakter. Det kontrollerer også om enheter bærer bilder, videoer, dokumenter og lydfiler som samsvarer med noen av mer enn 73.000 elementer som er inkludert i en liste som er lagret i appens kode. 

Disse elementene inkluderer blant annet islamske statspublikasjoner, men ifølge den amerikanske avisen også materiale uten tilknytning til islamsk terrorisme. Det er skannede sider fra en arabisk ordbok, et bilde av Dalai Lama og til og med en sang av et japansk band som spiller heavy metal.  

«Den kinesiske regjeringen, både i lov og praksis, sammenlikner ofte fredelige religiøse aktiviteter med terrorisme,» sier Maya Wang, en kinesisk forsker for Human Rights Watch.