Kinas orwellske «storebror ser deg»-system

Nord Korea er uten tvil det landet i verden som likner mest på Orwells ensrettede stoebror-ser-deg-samfunn. Men kommunist-Kina ligger ikke langt bak skal vi dømme etter rapporten fra journalisten Megha Rajagopalan i Buzz Feed News som besøkte den kommunistiske ettpartistaten i forbindelse med partikongressen, og tok seg til til en tur til Kashgar i det okkuperte Øst Turkistan.

I denne byen, som i resten av den kinesiske Xinjiang provinsen, som tidligere var en selvstendig stat, Øst Turkistan, og før den røde arme rykket inn i området var befolket med langt over 90 prosent uigurer, et ikke-kinesisk folkeslag med egen tusenårge historie, er undertrykkelsen total.

Kashgar er en by hvor voksende skjegg kan få deg rapportert til politiet. Det samme kan skje dersom du inviterer for mange til bryllupet ditt, eller dersom navnet på ditt barn er Muhammad eller Medina, skriver journalisten.
.
Dersom du kjører eller tar en buss til en nærliggende by, vil du passere kontrollpunkter hvor væpnede politibetjenter kan søke på telefonen din etter utestengte apper som Facebook eller Twitter, og bla gjennom tekstmeldingene dine for å se om du har brukt et religiøst språk. Du bør være spesielt bekymret for å ringe til venner og familie i utlandet. Timer senere kan du treffe politifolk som banker på døren din og stiller spørsmål som gjør at du mistenker dem i å ha lyttet på hele samtalene, forteller hun videre..

For millioner av mennesker i Kinas vestlige provins er denne dystopiske fremtiden allerede her. Kina, som allerede har distribuert verdens mest sofistikerte internettsensur-system, bygger en overvåkingsstat i Xinjiang. En fire timers flytur fra Beijing brukes det både den nyeste teknologien og menneskelige politi for å holde orden på alle aspekter av innbyggernes dagligliv, skriver journalisten. .

Siden våren har tusenvis av uigurer og andre etniske minoriteter forsvunnet i såkalte politiske utdanningssentre, tilsynelatende for lovbrudd som å bruke vestlige sosiale medierapper, eller å ha studert utenlands i muslimske land, ifølge slektninger til de som ble arrestert.

Megha Rajagopalan i BUzz Feed News skriver at hun i løpet av de siste to månedene har intervjuet mer enn to dusin uigurer om hvordan det er å bo der i Xinjiang. Flertallet nektet å bli nevnt ved navn fordi de var redde for at politiet ville fange eller arrestere deres familier hvis navnene dukker opp i pressen, skriver hun.

Kina har gradvis økt restriksjonene i Xinjiang det siste tiåret som svar på uro og voldelige angrep, men overvåkingen har blitt drastisk styrket siden utnevnelsen av en ny parti-sjef til regionen i august 2016. Chen Quanguo plasserte politi og paramilitære tropper hvert par hundre meter og etablerte tusenvis av «praktiske politistasjoner.» Bruken av politiske utdanningssentre – hvor tusenvis er blitt tvangs plassert i år uten tiltale – økte også radikalt etter at han overtok. .

Legg igjen en kommentar