Kinas sosiale medieplattform WeChat, et nytt spionverktøy for myndighetene

Kinas sosiale App, WeChat, er i ferd med å bli et redskap i det kinesiske kommunistpartiets overvåking av egne innbyggere i Kina og i utlandet. Eksperter sier at appen kan lese alt på brukernes smarttelefoner, og kan brukes av regjeringen til å spionere på folk. Kinas svært populære sosiale medieplattform ser ut til å ha ytterligere strammet kravene til brukerregistrering, krever tilgang til alle filer og medieinnhold, og potensielt gir myndighetene tilgang til alt på brukerens smarttelefon, skriver Radio Free Asia.

Nettavisen til Radio Free Asia skriver om en nyregistrert WeChat-konto som resulterte i en popup-forespørsel som ba om tillatelse til å få tilgang til enhetens «bilder, mediebibliotek og filinnhold. «Hvis du trykker på «Nekt», resulterer det i et nytt popup-vindu som ber om å slå på «lagringsplassrettigheter». Å nekte slike tillatelser fører til at registreringen blir avbrutt, skriver Radio Free Asia. En Internett-bruker i Guangzhou som har teknisk kunnskap om WeChats funksjoner, forteller til Radio Free Asia at appen har utviklet seg fra en enkel chat til en form for spionvare som overvåker brukernes oppførsel. «Hvis du bruker WeChat, blir det ikke noe privat igjen på telefonen din,» sier han. «Alt på telefonen din kan leses av appen, som til og med kan ta kontroll over telefonen sitt kamera og dens mikrofon.» «Hvis regjeringen ønsker å se hva du gjør, eller ønsker å høre hva du snakker om, kan den overvåke deg gjennom WeChat, så det er et veldig kraftig verktøy,» sier han, og anbefaler brukerne å ha minst en telefon som ikke har appen installert.

WeChat-brukere i Kina blir nå bedt om å logge inn på deres WeChat-kontoer, en prosess som inkluderte en «sikkerhetskontroll». Sikkerhetskontrollen inneholdt en kontroll av hvorvidt brukeren hadde handlet som sekundær godkjenning for en annen person i den siste måneden. Det inkluderte også et nytt krav om at WeChats betalingsfunksjon skal installeres, og om at brukeren skanner en QR-kode sendt av appen. En WeChat-bruker med etternavnet Liu sier til Radio Free Asia at QR-koden synes å være et tiltak som skal stoppe folk som oppfører seg som sekundær autentisering for folk som setter opp nye kontoer. WeChat har i økende grad stengt ned brukernes kontoer hvis de posterer, reposter eller kommenterer innhold som anses å være «uønskede» av det kinesiske kommunistpartiets sensorer. Det nye sikkerhetslaget vil potensielt gjøre det vanskeligere for slike brukere å umiddelbart åpne en ny konto igjen, som de tidligere kunne gjøre, skriver Radio Free Asia.