Kinesiske myndigheter: Tegn på ekstremisme å slutte å drikke alkohol

Fra før har den kinesiske okkupasjonsmakten i Øst Turkistan (Xijiang provinsen i Kina) innført strenge reguleringer av livene til den uiguriske urbefolkningen i et forsøk på å fjerne deres kulturelle røtter. Nå strammes det til ytterligere. De nye reglene regulerer ifølge Radio Free Asia hvilken stilling de har lov til å bruke når de ber, hårfargen og hvordan de bærer sine klokker. Konsekvensen av å bryte reglene er i beste fall omskoleringsleier, i verste fall lange fengselsstraffer.

Siden april har tusenvis av uigurer som er anklaget for å ha «ekstremistiske» og «politiske» feil blitt arrestert og plassert i politiske gjenopplæringsleirer, skriver Radio Free Asia. Myndighetene har støttet seg på en liste som ble sirkulert tidligere i år med «75 tegn på religiøs ekstremisme».

Blant tegnene på ekstremisme på listen var ifølge Radio Free Asia «kvinner som bærer religiøse klær på jobb» under den islamske fastemåneden Ramadan, «lagre eller kjøpe store mengder mat til hjemmet» og «unormal handling» og «be i grupper offentlig utenom moskeer.»

Kommunistpartiets sekretærer i landsbyer Hotan fortalte nylig til Radio Free Asia at det i april var varslet en ny liste med flere tegn på ekstremisme. Den foreligger nå.

Blant de nye retningslinjene heter det at myndighetene må være oppmerksom på personer som når de ber står med sine ben langt fra hverandre og legger hendene over brystet, og også på de uigurene som farger håret rødt. Det heter også at man må være spesielt oppmerksomme på «de som bærer korte bukser» og «de som har en klokke på høyre håndledd». Det kan ifølge de kinesiske myndighetene også være et tegn på religiøs ekstremisme dersom man plutselig slutter å drikke alkohol.

«Vi snakker med de som viser noen av tegnene og ber dem om å rette opp deres oppførsel,» sier en tjenestemann til Radio Free Asia. «Hvis de nekter å samarbeide sender vi dem for videreutdanning for å frigjøre deres tanker og sinn.»

Legg igjen en kommentar