Kina slår til mot kulturarbeidere, kjent sanger arrestert

Myndighetene i den kinesiske provinsen Xinjiang (det okkuperte Øst Turkistan) har ifølge Radio Free Asia arrestert en populær uigursk sanger og musiker, Abdurehim Heyit. Det er ikke gitt noen offisiell forklaring på arrestasjonen, men de kinesiske kommunistene har de siste årene gjort mange forsøk på å ødelegge urbefolkningens kultur.

Uigurer i utlendighet sier til Radio Free Asia at Abdurehim regnes for å være en viktig bidragsyter til uigurenes kultur. Han skal ha blitt arrestert allerede i mars, men det er først nå at nyheten om arrestasjonen er sluppet ut. «Under dagens kinesiske politikk er det umulig å avgjøre om han er i fengsel eller i en politisk gjenopplæringsleir, eller om han har forsvunnet. Ingen våger å spørre,» sier en kilde Radio Free Asia har snakket med.

Abdurehim kan ha blitt arrestert på grunn av sin fremførelse av en sang kalt Atilar, eller «Forfedre.» Sangen er tidligere gått gjennom den kinesiske sensuren, men etter dagens innskjerpinger kan myndighetene ha endret mening. Uiguriske intellektuelle, kunstnere, forfattere og poeter er spesielt utsatte for kinesernes forsøk på å utslette den uiguriske kulturen.

«Abdurehim Heyit var statskunstner, og alle hans sanger ble godkjent av den kinesiske regjeringen,» sier Rahima Mahmut, som er bosatt i London, til Radio Free Asia «Ingen av hans sanger er forbudt før.» «Uiguriske kunstnere og forfattere har tradisjonelt spilt en stor rolle i å «vekke uigurene i fortiden», sier hun. «Dette er det som skremmer den kinesiske regjeringen.»

Legg igjen en kommentar