Kinesiske tjenestemenn tvang muslimer til å drikke alkohol og spise svinekjøtt

Det kinesiske nyåret, i år kalt «year of the pig» ble feiret tirsdag. De kinesiske myndighetene benyttet dagen til ytterligere å trakassere landets uiguriske muslimske minoritet i Øst Turkistan, et område som Den Røde Armeen til kommunistdiktatoren Mao Tse Tung rykket inn i etter sist verdenskrig, og som i dag utgjør den kinesiske Xinjiang provinsen.

Ifølge en artikkel i Radio Free Asia, også referert i Breitbart, skal de kinesiske myndighetene ha levert svinekjøtt til muslimske husstander i løpet av Lunar New Year-festen, og tvunget noen muslimer til å drikke alkohol, spise svinekjøtt og vise emblemer av tradisjonell kinesisk kultur.

I dag er den uiguriske minoriteten utsatt for en av de verste forfølgelsene av en minoritetsgruppe i moderne tid. Over en million uigurer er fengslet i såkalte «omskoleringsleirer» etter mønster fra de tidligere leirene til Mao Tse Tung.  Begrunnelsen er enten at de er for religiøse eller har feilaktige politiske meninger. Leirene er godt dokumentert både av menneskerettighetsgrupper og FN. Å si nei til press for å spise svinekjøtt eller drikke alkohol ville umiddelbart sendt de berørte muslimene til interneringsleirene.

Innbyggere i Øst Turkistan (Xinjiang) forteller til Radio Free Asia at tjenestemenn hadde invitert dem til feirende middager som markerte månens nyttår hvor svinekjøtt ble servert, og truet med å sende dem til en «omskoleringsleir» hvis de nektet å delta. Bilder sendt til Radio Free Asia viste også en tjenestemann som besøkte muslimske husholdninger og distribuerte rått svinekjøtt.

En etnisk kazakh forteller til Radio Free Asia at forsøkene på å få muslimer til å spise svinekjøtt, hadde begynt sent i fjor. «Kasakhiske folk i Xinjiang har aldri spist svinekjøtt,» sier innbyggeren. «Fra i fjor har noen blitt tvunget til å spise svinekjøtt, slik at de kan feire en festival som tilhører Han-kineserne.»

En kazakansk kvinne forteller at muslimer vanligvis ikke feire vårfest, et annet begrep for månens nyttår ved hjelp av den tradisjonelle kinesiske kalenderen og horoskopet.

Dilxat Raxit, talsmann for eksilgruppen World Uyghur Congress, sier at organisasjonen hans også har fått lignende rapporter om uiguriske husholdninger. «Ifølge vår informasjon, styrker den kinesiske regjeringen sin kampanje for å assimilere uigurer i Han-kinesisk kultur,» sier han til Radio Free Asia. «De tvinge uigurene til å feire månens nyttår, blant annet ved å sette opp dekorative dekorasjoner foran deres hjem.»