Kongressmedlemmer vil ha tiltak mot Kina

Flere amerikanske kongressmedlemmer planlegger å straffe Kina for forfølgelsen av den uiguriske urbefolkningen i det okkuperte Øst Turkestan (I dag Xinjiang provinsen i Kina), skriver Business Insider.

De kinesiske myndighetene har plassert opp til 1 million uigurer i interneringsleirer eller re-utdanningssentre. Kinesiske tjenestemenn hevder at sentrene og leirene er «yrkesopplæring» -sentre som gjør livet «fargerikt», skriver Business Insider.

Myndighetene driver også en ekstrem overvåking av den uiguriske sivilbefolkningen, og samler personlig informasjon – som ekteskapsbevis og førerkort – fra uigur-diasporaen og truer med hevn på familiemedlemmer som bor i Øst Turkestan dersom de ikke gir dem det de ønsker.

Den foreslåtte lovgivningen fastsetter ifølge Business Insider en rekke tiltak som er utformet for å stanse eller i det minste dempe Kinas menneskerettighetsbrudd mot uigurene.

Ifølge Reuters, som har sett en kopi av forslaget, oppfordres Det hvite hus til å fordømme Kinas forfølgelser av uigurene, oppnevne en «spesiell koordinator» av amerikansk politikk på uigur-problemet, overveie å forby eksport av amerikansk teknologi som Kina kan bruke i overvåking og fengsling av uigurer, og overvei sanksjoner mot kinesiske tjenestemenn som er ansvarlige for forfølgelsene.

USA har en Global Magnitsky Act, som fryser eiendommene til personer som bidrar til menneskerettighetsbrudd, pålegger dem reiseforbud, og forbyr amerikanerne å gjøre forretninger med dem. Kongressmedlemmene mener at denne ordningen kan benyttes.

Kongressmedlemmene ønsker også rapport til Kongressen om kinesiske selskaper som er involvert i leiren, og ber FBI å beskytte uigurer som bor i USA fra kinesiske trusler mot dem.

Sen. Marco Rubio i Florida, Rep. Chris Smith i New Jersey, og Sen. Bob Menendez i New Jersey bidrar alle med dette lovarbeider, skriver Business Insider. Rubio og Smith er ledere i Kongressens Executive Commission on China.

https://nordic.businessinsider.com/us-lawmakers-bill-punishing-china-over-uighur-muslim-persecution-2018-11?r=US&IR=T