Nancy Pelosi: USA må ta opp massefengslingen av uigurer med Kina

Den amerikanske kongressens «president», US House Speaker, Nancy Pelosi, vil at den amerikanske regjeringen i Washington skal gå kraftig ut mot Kinas massearrestasjoner av medlemmer av den etniske minoritetsgruppen, uigurene, i den kinesiske provinsen Xinjiang, som uigurene hevder er deres okkuperte hjemland Øst Turkestan, skriver Radio Free Asia.

«Speakeren» i Representantenes Hus kom med sterke uttalelser da hun tirsdag deltok i et arrangement i Washington, til ære for den tibetanske åndelige lederen Dalai Lama. Tirsdag hadde han vært 60 år i eksil fra sitt okkuperte hjemland.

Pelosi sa at hun hadde snakket med USAs utenriksminister Mike Pompeo ved avslutningen av «US National Prayer Breakfast» 7. februar og oppfordret ham til å ta opp spørsmålet om Kinas politiske «re-education camps» med sine kolleger i Beijing.

«Da jeg gikk til bønnefrokost den andre dagen snakket   Donald Trump om religionsfrihet, og vi applauderte.  Etterpå gikk jeg opp til utenriksminister Pompeo og spurte hva han ville gjøre for uigurene,» sa Pelosi. Hun fortalte ifølge Radio Free Asia at utenriksministeren mente saken måtte trappes opp.

Under møtet med Dalai Lama sa Pelos at spørsmålet om interneringsleirene i Xinjiang (Øst Turkestan) der mer enn 1 millioner mennesker er innestengt for å ha «sterke religiøse synspunkter» eller «politisk feil», er relevant for situasjonen i Tibet fordi tibetanerne har utholdt «tiår med undertrykkelse av religion». «Kinesiske myndigheter bruker nå samme taktikk for kulturell utryddelse i Xinjiang,» sa hun.

Hun mener ifølge Radio Free Asia at den amerikanske regjeringen er forpliktet til å ta opp uigur-problemet, og andre eksempler på religiøs undertrykkelse, med Kina, uavhengig av kommersiell interesse med Kina.

«Hvis vi ikke gjør det, mister vi all moralsk autoritet til å snakke om menneskerettigheter ethvert sted i verden,» sa hun.