Kina utgir videoklipp av den «Døde» kjendisen Abdurehim Heyit

Den Kinesiske Kommunistiske Partiet utga 10.Feb en videoklipp av den Uiguriske kjendisen Abdurehim Heyit, som var antatt å ha død i en av interneringsleirene i regionen Xinjiang. Bakgrunne for utgivelsen ligger i det at 9.Feb kom Tyrkiske Utenriksdepartmentet med en kritisk uttalelse, hvor de anklager Beijing for deres handling om opprettelsen av massevis konsentrasjonsleirer i den nordvestlige regionen Xinjiang, og kaller dette for «stor skam for menneskerettigheter». Utenriksdepartementets tallsman Hami Aksoy sa i sin tale at hundre tusunervis av uskyldige fangere er utsatt for tortur og politiske hjernvask fra kommunistenens side.

«Vi oppfordrer det internasjonale samfunnet og FNs generalsekretær til å treffe effektive tiltak til å ende denne menneskelige tragedien i Xinjiang.» Sa Aksoy i sin uttalelse. Videre anklager han at den Uiguriske kjendisen Abdurehim Heyit har bitt urettslig dømt for 8års fengsel for en av hans utgitte sanger, og døde under sitt fangenskap i Kina. «Denne tragedien har ytterligere forsterket reaksjonen av den tyrkiske folkemeningen mot alvorlige menneskerettighetsbrudd begått i Xinjiang-regionen, vi forventer at denne legitime uttalelsen blir tatt i betraktning av de kinesiske myndighetene». Sier han i sin uttalelse.

10.Feb. utga kinesiske offentlige medie Chinese Radio International (CRI) en video på sin tyrkiske nettside som viste at Adurehim Heyit er fortsatt i livet. «I dag er 10.Feb 2019, jeg er i ferd med å bli undersøkt for å skal ha brudd på den nasjonale loven, jeg er nå i god helse og ble aldri misbehandlet.» Sier Hayit nølende i videon.

Etter utgivelsen av videoklippet begynte det uiguriske sivile samfunnet med en aktiv kampanje ved å poste bilde/video i sosiale medier, for å be respons av kinesiske myndigheter om oppholdet av deres savnede familiemedlemmer i lenge. Uigurene i Norge samles i dag med samme budskap og krever Kina om deres kjære. Enkelte spørsmål stilles til kinesiske myndigheter, som følgende: «Hvis mine kjære er fortsatt i live og har ikke døde i politiske leirene vis deres video». #JegErUigur #IamUyghur #CloseTheCamps #MeTooUyghur