Orwellsk overvåking og tortur i kinesiske «omskoleringsleirer»

Det har den siste tiden vært rettet mye søkelys mot Kommunist-Kinas omskoleringsleier i det okkuperte Øst Turkestan (Xinjiang provinsen), der rundt en million medlemmer av Øst Turkestans urbefolkning, uigurene, har vært eller er internert fordi myndighetene mener de har politisk ukorrekte holdninger eller religiøs overbevisning. Nå dukker det opp stadig flere vitneprov på grusomme forhold i leirene, og en orwellsk kontroll av den uiguriske befolkningen.

Ifølge Radio Free Asia utsettes de internerte uigurene for tortur og hjernevasking, og tvinges til å hedre det kinesiske kommunistpartiet og avstå fra deres tro. «Myndighetene tvinger fangene til å akseptere denne såkalte utdanningen, som er politisk indoktrinering,» sier Maya Wang i Human Rights Watch (HRW) til Radio Free Asia. «Før de spiser må de ønske den kinesiske presidenten Xi Jinping god helse, og takke regjeringen og kommunistpartiet før de får lov til å spise noe. De er tvunget til å studere kinesiske tegn, og enhver som protesterer mot denne vilkårlige fengslingen blir straffet, noen fysisk, noen ved å være låst inne og isolert uten mat eller vann,» sier hun.

Dilxat Raxit, talsmann for World Uyghur Congress, uigurenes eksilorganisasjon, forteller til Radio Free Asia at mange fanger overvåkes nøye ved hjelp av den den nyeste ansiktsgjenkjennelsesteknologien, som antas å forutse en persons handlinger ved analyse av mikrouttrykk. «De bruker overvåkingsvideo av mikrouttrykk for å analysere hva folk tenker eller føler,» sier Raxit. «Ved å se på endringer i disse uttrykkene hver dag kan de fortelle om det er sannsynlig at personen kommer til å engasjere seg i handlinger av kollektiv eller individuell protest.»

Han forteller at konsekvensene for de som mistenkes for å protestere mot interneringen er alvorlige.  «Folk har blitt torturert til døden, mens andre har blitt slått ihjel, eller forhindret i å sove, eller nektet mat eller vann,» sier Raxit. «Enten det, eller de gjør det som vil være mest ydmykende for personens psykologiske profil. Noen ganger fornedrer de dem fysisk, og bruker ofte elektriske batonger.»

Murat, en uigur fra Øst Turkestan, sier til Radio Freee Asia at han ble fengslet, slått og torturert i en «omskoleringsleir». «De politiske utdanningssentrene er generelt som fengsler,» sier han til Radio Free Asia. «Elektriske støt, slag og ydmykelse finner sted der. Det er veldig grusomt. » Han forteller at innsatte er under konstant videoovervåkning. «Ingen snakker, det er et kamera på taket og til og med på toalettet,» sier han.