Pålagt å sende 40 prosent av innbyggerne til omskoleringsleirer

De kinesiske myndighetene i Xinjiang provinsen, som tidligere het Øst Turkistan og der halvparten av innbyggerne er uigurer, arbeider for å knuse uigurenes kultur og å assimilere de i dag hovedsakelig muslimske uigurene i det ateistiske kommunist-Kina. Derfor har de det siste året etablert nye omskoleringsleier, etter mønster fra Mao-tiden. Nå er hele 10 prosent av uigurene i en landsby plassert i interneringsleirer, melder Radio Free Asia. Andre steder har lokale myndigheter fått pålegg om å fengsle 40 prosent av innbyggerne.

«Grupper av mennesker har blitt arrestert og sendt til interneringssenter hver uke,» sier en kilde i en landsby til Radio Free Asia. Mange av arrestasjonene skyldes en hendelse i midten av september 2014. Da prøvde noen politibetjenter å ta varene fra to uiguriske kvinner på markedet i landsbyen Bullaqsu. To uiguriske menn blandet seg inn for å hjelpe kvinnene, ifølge kilden.

De to mennene ble arrestert av politiet, men rundt 200 personer omringet politioffiserene og forhindret dem fra å ta dem med til den lokale politistasjonen. Alle de involverte ble «straffet» senere i år, ifølge kilden, som la til at hendelsen aldri ble rapportert verken i statlig eller utenlandsk media. Kinesisk statsmedier er tungt sensurert og utenlandske journalister har begrenset tilgang til Xinjiang, skriver Radio Free Asia.

Kilden antyder at de kinesiske myndighetene siden har slått til mot innbyggere som svar på markedshendelsen, som en del av den pågående nedbrytningen av uigurenes kultur, som har medført at tusenvis av uigurer anklaget for å ha «ekstremistiske» og «politisk uriktige» synspunkter er plassert i politiske «gjenopplæringsleirer» og fengsler i Xinjiang siden april.

En tjenestemann i kriminalomsorgen i Bullaqsu sier til Radio Free Asia at 3300 av landsbyens 36 000 innbyggere for tiden er arrestert og enten sitter i fengsel eller i omskoleringsleirer.  «Ifølge informasjonen jeg har, er 2.514 fengslet, men den informasjonen er litt gammel og jeg har ikke den nyeste statistikken,» sier han, og legger til at det har gått rundt en måned siden de siste tallene var klare og at 57 personer er fengslet siden da. I tillegg sier han at 806 personer fra landsbyen for tiden holdes i re-utdanningsleirer.

Tjenestemenn i et annet område av Xinjiang fortalte nylig til Radio Free Asia at de var pålagt å sende 40 prosent av beboerne til omskoleringsleirer. Og at de hadde problemer med å oppfylle kvoten.

Rapporter tyder på at lignende ordrer har blitt gitt i andre deler av regionen, og at myndighetene ønsker å plassere så mange uigurer som mulig i omskoleringsleirer og fengsel, uansett alder, tidligere tjeneste i kommunistpartiet eller alvorlighetsgraden av anklagene mot dem, skriver Radio Free Asia.

 

Legg igjen en kommentar