Søkte om pass, fengslet og døde av ubehandlet kreft

En etnisk uigurisk kvinne, fengslet for å «forsøke å flykte fra landet», døde på grunn av komplikasjoner fra en medisinsk tilstand som ble ubehandlet i fengselet, ifølge mannen hennes, som sier til Radio Free Asia at myndighetene ulovlig fengslet hennes kone etter at hun søkte om pass.

Hayrigul, 42, ble arrestert i januar i Tianjin kommune, hvor hun hadde bodd siden flyttingen fra Kashgar i Xinjiang-regionen, (Øst Turkistan) et tiår tidligere, forteller mannen hennes, Zhang Long.

Zhang, som er en etnisk Hui-muslim, sier at kona hans først kom under tilsyn av myndighetene i 2015 etter at de begge reiste til hennes hjemby Boz’eriq for å søke om en pass fra fylkeskommunen – en standard prosedyre for uigurer som ønsker å reise til utlandet.

«Vi dro til hennes hjemby for å søke om pass for henne, og etter å ha søkt kom vi tilbake til Tianjin,» sier han. «I slutten av desember 2015 mottok jeg en telefonsamtale fra politistasjonen i Maralbeshi fylke som sa at passet ble behandlet og ville være klart snart, men ba om at vi gikk til vår nærmeste politistasjon i Tianjin for å ta fingeravtrykk.»

«Den 19. januar 2016 ble min kone plutselig arrestert i Tianjin,» forteller Zhang og legger til at han senere fikk vite at flere av hennes familiemedlemmer også var blitt arrestert, inkludert broren Eli, som drev en restaurant i byen Cangzhou i naboprovinsen. Han var blitt tatt i varetekt to uker tidligere.

Ektemannen forteller at mange uigurer som solgte kebab i Tianjin ble anklaget for å planlegge å forlate landet ulovlig og at myndighetene hevdet at hans kone hjalp dem med å tolke for dem over telefon. «Hun var bare en husmor, men hun ble arrestert av samme grunn som hennes bror ble anklaget – forsøk på å flykte til utlandet,» sier han.

Ifølge Zhang ble «mange uigurer» arrestert rundt samme tid som Hayrigul. De fleste ble senere sluppet fri. «Jeg tror at rundt fire personer ble straffet,» sier han.

Hayrigul, som på tidspunktet for fengslingen led av alvorlige magesmerter, ble overført til en interneringsleir i Xinjiangs hovedstad Urumqi tre dager senere. Etter få uker hadde Hayriguls tilstand blitt forverret, og den 18. februar ba en tjenestemann ved Xinjiang Public Security Bureau Zhang om å hente sin kone og bringe henne hjem for medisinsk behandling, uten å spesifisere hva som var galt med henne.

Sykehuset i Xinjiang diagnostisert raskt Hayrigul med magekreft, og etter seks måneders behandling døde hun av sykdommen. Behandlingen hadde begynt for sent. Hennes kropp ble sendt til Tianjin, hvor hun ble begravet.

Ilshat Hassan, president i den Washington-baserte eksilgruppe Uyghur American Association (UAA), kaller Hayrigul-saken en «ekte illustrasjon av hvordan uigurene blir behandlet».

«I desember 2015 vedtok de kinesiske myndighetene en anti-terror-lov. I loven er det for mange vage begreper, for eksempel er «terror» og «bekjempelse av terror» ikke klart definert i antiterrorismeloven. Det er så bredt at normal praksis av religion kan defineres som terrorisme, slik at enhver muslim kan bli et mål. Vi kan se dette i Hayriguls tragiske skjebne. Inntil Kinas regjering endrer slike lover og etablerer et uavhengig rettssystem vil saker som denne fortsette å skje,» forklarer han til Radio Free Asia.

«Ulike mennesker tolker loven på forskjellige måter og bruker det til deres fordel. I Hayriguls tilfelle brukte den kinesiske regjeringen denne loven mot henne rett og slett fordi hun var uigur. Derfor ble hun ansett som en trussel og ble arrestert. Til slutt, for å unngå å la det skje i fengsel, ble hun løslatt for å dra hjem og dø,» legger han til.

 

Legg igjen en kommentar