Pressmelding: Uighurkomiteen krever handling over brannen i Ürümqi

Uighurkomiteen er opprørt over reaksjonen av lokale myndigheter i Ürümqi etter at boligbrann brøt ut i en bygning i Tengritagh nabolaget. 

I følge offentlig mediarapporter utløste brannen i 15. etasje i en leilighetsbygning bosatt av hovedsakelig uigurer. Brannen spredte seg raskt til de øvre nivåene, nådde 19. etasje, drepte og skadet flere titalls mennesker, inkludert barn. Blant de som døde var en familie på tre: moren, Qemernisahan Abdurahman og hennes barn, Nehdiye og Imran. Faren, Eli Memetniyaz og deres eldste sønn, Eliyas Eli, soner begge henholdsvis tolv og ti års fengselsstraffer av ukjent krav. 

Ifølge lokale innbyggere ankom brannmenn tre timer etter at brannen begynte å slukke flammene, til tross for at brannstasjonen er kun et par kilometer unna leiligheten. 

Tragedien viser seg igjen det faktum at kinesiske regjeringen har absolutt ingen nåde mot uigurer. De lokale myndighetene ignorerer fullstendig behovene og kravene til det uigurske folket, som er hoved årsaken for at det ikke var en umiddelbar handling på plass for å slukke brannen. Det er typisk  av den kinesiske regjeringen å fullfstendig ignorere uigursk liv, tragedien viser igjen at Kina bruker Covid-nedstengninger som et verktøy for å forsette folkemordet mot uigurer. 

Innlegg i sosiale medier både i og utenfor Kina viser at redningsarbeidet ble hindret av den langvarige nedstengingen av byen og ekstreme Covid-19 restriksjoner, hvor innbyggerne ikke fikk lov til å forlate leiligheten selv under brannen. Nødutgangene var installert med barrikader, for å hindre personer som mistenkes for å være smittet for viruset fra å forlate hjemmene sine. Uigurene i Øst Turkistan har vart utsatt for ekstrem Covid restriksjoner siden august 2022, innbyggerne i flere deler av Øst Turkistan ble sperret uten tilgang til mat eller medisinsk behandling. Alle disse grusomhetene kom etter at Xi Jinping har sikret seg sin tredje periode ved makten, noe som indikerer at folkemordspolitikken i Øst-Turkistan fortsetter. 

Uighurkomiteen vil oppfordre det internasjonale samfunnet til å ta umiddelbar handling og holde den kinesiske regjeringen ansvarlig for deres forsøk på å unngå ansvar, og tilsidesettelse av uigursk liv. Uighurkomiteen krever også at den kinesiske regjeringen opphever de ekstreme Covid restriksjonene.