Pressmelding: Den norske Uighurkomiteen fordømmer ekstrem korona tiltak rettet mot uigurer i Øst Turkestan

Den norske Uighurkomiteen er sjokkert over de ekstreme korona-relaterte tiltakene iverksatt av den kinesiske regjeringen i Øst-Turkestan og oppfordrer den kinesiske regjeringen til å oppheve denne politikken umiddelbart. I de siste ukene har det blitt lagt ut mange forferdelige videoer på kinesiske sosiale medier som avslører de strenge retningslinjene ifølge den såkalte «nullsmitte-strategien». Kommunistpartiethar lagt enorm prestisje i koronapolitikken. Målet er null smitte. Middelet et ekstremt smittevern.  Den nye korona strategien har fått seg ny mening for uigurer, nemlig å sulte uigurer til døde. 

I regioner som Ili og Urumqi har det vart gjentatte strenge nedstengninger ved ethvert nye lokale utbrudd. Folk får ikke lov til å forlate hjemmene sine i mer enn 40 dager, butikkene er stengt, uigurer er nektet levering av mat og medisinsk behandling, mange er død av sult

I de siste ukene har det blitt lagt ut flere videoer på kinesiske sosiale medier. Disse videoene viser at mange er i utrolig vanskelig situasjon, uigurer søker legehjelp og ber myndighetene om å slippe seg ut og få mat. Den nåværende politikken ser ut til å indikere at innbyggerne er i praksis under husarrest hvor regjeringen bruker pandemien som unnskyldningen for en ny form av undertrykkelse. Flere kilder viser også at de som legger ut videoer om situasjonen er arrestert for «separatisme» og «oppvigleri».

Den norske Uighurkomiteen er dypt bekymret over situasjonen, mange i Øst Turkestan lider fremdeles under sult og helse problemer, spesielt sårbare grupper som barn og eldre. Den norske Uighurkomiteen oppfordrer den kinesiske regjeringen til å oppheve de diskriminerende korona-relaterte tiltakene og krever at den kinesiske regjeringen løslater befolkningen, samt tilby mat og medisinsk hjelp umiddelbart. Vi krever videre at utenriksministeren Anniken Huitfeldt innkaller den kinesiske ambassadøren i Norge på teppe og få klarhet over situasjonen.