Rafto.no

Rabiya Kadeer trekker seg tilbake

Etter å ha kjempet for uigurenes sak som leder for World Uyghur Congress i 11 år har Raftoprisvinneren Rabiya Kadeer nå valgt å trappe ned. Under organisasjonens nylig avholdte kongress overtok World Uyghur Congress sin mangeårige generalsekretær Dolkun Isa presidentposisjonen.

«Det er på tide for den yngre generasjonen å ta opp lederrollen i World Uyghur Congress,» sier 70 år gamle Rabiya Kadeer til Radio Free Asia. Hun vil følge nøye med i den uiguriske eksilorganisasjonens videre arbeid, ettersom hun ble tildelt en æresposisjon som «overordnet leder». «En tilsynsrolle», sier hun selv.

Kadeer sonet 6 år i kinesisk fengsel for sin kamp for uigurenes rettigheter, og reiste i eksil til USA da hun slapp ut av fengselet i mars 2005.

Under avslutningen av kongressen takket den nyvalgte presidenten de delegatene som hadde stemt på ham og sa han er beæret og ydmyket over deres kjærlighet til moderlandet, Øst Turkistan, som i dag er okkupert av Kina og går under navnet Xinjiang provinsen. Og selvsagt takket han også Rabiya Kadeer.

«Jeg vil også takke vår overordnede leder Rebiya Kadeer for å ha velsignet denne kongressen, og ser frem til å jobbe med henne i fremtiden,» sa han. «Hennes verdifulle erfaringer og råd er uunnværlig for vår fredelige kamp for menneskerettigheter, demokrati og selvbestemmelse,» la den nye presidenten til.

Legg igjen en kommentar