Fremtredende skriftlærd døde i varetekt

Muhammad Salih Hajim, 82, døde i varetekt i et fengsel i hovedstaden i det okkuperte Øst Turkistan, Urumqi, ca. 40 dager etter at han, hans datter og andre slektninger ble anholdt, opplyser det uiguriske menneskerettighetsprosjektet UHRP. De eksakte omstendighetene rundt hans død er ukjente.  (se også nekrolog)

Salihs datter og den andre slektningens skjebne er uklare, og UHRP oppfordrer den kinesiske regjeringen til å avdekke hvilke forhold som slektningene holdes under, og slippe dem fri dersom de ikke er siktet for kriminalitet.

Så mange som rundt ti prosent av den uiguriske befolkningen i Øst Turkestan er plassert i såkalte omskoleringsleier under svært vanskelige forhold, og organisasjonen ber også de kinesiske myndigheten om å undersøke forholdene i disse leirene. Politi på Urumqi Ghalibiyet politistasjon bekrefter overfor Radio Free Asia at den kjente skriftlærde uiguren er død i fengsel.

Dilxat Raxit i World Uyghur Congress hyller Salih som «en av de mest respekterte og innflytelsesrike uiguriske religiøse lærde» og trekker frem hans arbeid med å oversette Koranen til uigurisk. UHRP-direktør Omer Kanat kaller Salihs død «et slag mot det uiguriske samfunnet og fremhever også at han var en respekterte religiøs leder og lærer.»

«Å fengsle en eldre mann uten siktelse demonstrerer hvor langt de kinesiske myndighetene går i sin «gjenopplæringskampanje», sier Omer Kanat. «Ikke engang personer som var statsgodkjente medlemmer av det religiøse samfunnet blir spart».

Legg igjen en kommentar