Torturert av kommunistisk skrekkregime

Etter syv måneder med tortur i fengsel, ble Omir Bekali overført til en av Kinas fryktede leirer for religiøs og politisk indoktrinering, skriver VG, som har intervjuet han i Istanbul. De som gjennomførte den såkalte omskoleringen på tilfredsstillende vis fikk ros. De som ikke viste nok innlevelse ble straffet. Omir Bekali tilhørte den siste gruppen.

Mareritt om avstraffelsene vekker meg hver natt. Både i fengsel og i leirene ble jeg torturert og nedverdiget til jeg ikke ville leve lenger, forteller han til VG.

Det foregår en massefengsling av muslimske kinesere i den nordvestlige regionen Xinjiang, (det okkuperte Øst Turkestan) der det bor til sammen tolv millioner muslimer. Kina kaller aksjonen «transformasjon ved utdannelse», men det siste halvåret er det blitt stadig tydeligere hva som foregår i de enorme leirene: En kulturell utrenskning av muslimske folkegrupper som uigurer og kasakher, med metoder som kan sammenlignes med den brutale «kulturrevolusjonen» under formann Mao Zedong på 1960-tallet, skriver avisen.

Omir Bekali er en av få som har sluppet ut av leirene og som våger å fortelle om det med navn og bilde. Han er født i Kina, men flyttet til nabolandet Kasakhstan i 2006, der han har statsborgerskap. Nå har han reist videre til den tyrkiske storbyen Istanbul. Over 60.000 uigurer har søkt tilflukt i Tyrkia det siste tiåret. Han mener ifølge VG at Kina forsøker å utslette muslimske uigurer som en egen folkegruppe.

Detaljene Bekali forteller kan ikke verifiseres, men det amerikanske nyhetsbyrået Associated Press har fått bekreftelse på selve fengslingen av Bekali fra kilder i Kasakhstan. Beskrivelsene han gir samsvarer også med andre skildringer som er blitt kjent fra fengslene og leirene i den lukkede provinsen, skriver VG.

Bekali drev et turistbyrå i Kasakhstan, og arrangerte transport til en konferanse i Kina i mars 2017, da han bestemte seg for å kombinere turen med et besøk til sine foreldre, som fortsatt bodde i Xinjiang. Han brukte sitt ti år gamle kinesiske ID-kort da han passerte de mange politipostene. Morgenen etter ble han pågrepet, og etter en uke i isolasjon, ble han fraktet til et fengsel hundrevis av kilometer unna. Der ble han satt i en såkalt «tigerstol», en stol av jern der håndledd og ankler festes, slik at man ikke kan bevege seg.

«Kroppen hovner opp og man får store smerter. I fem døgn satt jeg slik. Hver dag fikk jeg en liten kjeks og et lite glass vann,» forteller han til den norske avisen.

Da han var nedbrutt fysisk og psykisk, satt politiet i gang med avhør. De ville at han skulle tilstå å ha sendt uigurer fra Kina til Syria, for at de angivelig skulle få opplæring som terrorister.

Da han benektet anklagen, ble han hengt etter armene langs veggen. Han var festet slik at han så vidt nådde gulvet hvis han sto på tå. Når han sovnet av utmattelse, våknet han av smerter i skuldrene.

Etter syv måneder i fengsel, ble Bekali sendt til en av leirene for indoktrinering. Her fikk han og andre uigurer opplæring i det offisielle språket mandarin, til tross for at mange av dem hadde høy utdannelse og kunne det fra før. De ble advart mot å reise utenlands og det ble undervist om hvor farlig religion er.

Før hvert måltid måtte vi si «takk til president Xi Jinping, måtte han leve i fred og gi hjemlandet velstand», forteller Bekali til VG, og viser hvordan de måtte stå i giv akt ved bordet, med armene langs siden og hodet bøyd nedover, for å få mat.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/Eorywl/fanget-i-kinas-hemmelige-leirer?utm_content=row-1&utm_source=vgfront