Tvangsdytter kinesere inn i uiguriske familier

I forsøk på å få den uiguriske minoriteten, som utgjør halve befolkningen i deres okkuperte hjemland Øst Turkistan Xinjiang regionen), til å gi avkall på deres egen kultur og innordne seg den kinesiske ateismen og kommunismen, samt sikre kontroll over uigurene, har den kinesiske regjeringen pådyttet mange uigurer en ubuden gjest, en kineser som skal bo hjemme hos den uiguriske familien.

Siden tidlig i år har de kinesiske myndighetene innført regelmessige «hjemmeopphold» i familier i den overveiende muslimske regionen, skriver menneskerettighetsorganisasjonen Human Rights Watch på deres hjemmeside. Disse besøkene er en del av regjeringens «Strike Hard» -kampanje i regionen. Under disse besøkene er det pålagt familier å gi tjenestemenn informasjon om deres liv og politiske synspunkter, og å motta politisk indoktrinering.

Den kinesiske regjeringen bør umiddelbart avslutte dette besøksprogrammet, som bryter rettighetene til privatliv og familieliv og kulturelle rettigheter til etniske minoriteter beskyttet i henhold til internasjonal menneskerettighetslov, krever Human Rights Watch.

Siden 2014 har Xinjiang-myndighetene sendt 200.000 ansatte fra statseide bedrifter og offentlige institusjoner for regelmessig å besøke og overvåke folk. Myndighetene sier at dette initiativet er kjent som «fanghuiju» som står for «Besøk folket, dra fordel av folket, og få sammen folkens hjerter». Det har som hensikt å «sikre sosial stabilitet.»

I oktober 2016 startet myndighetene en liknende innsats, kalt «Bli familie» -kampanjen. Om lag 110 000 tjenestemenn besøker uiguriske familier hver 2. måned med sikte på å fremme etnisk harmoni. Denne kampen «Bli familie» har blitt utvidet kraftig de siste månedene, skriver Human Rights Watch. I desember 2017 mobiliserte myndighetene i Xinjiang mer enn en million kadrer til å tilbringe en uke hos uigurer som bor i boliger, hovedsakelig på landsbygda.

I begynnelsen av 2018 utvidet Xinjiang-myndighetene dette «hjemmeopphold» -programmet. Kadrer tilbringer minst fem dager hver 2. måned i familiens hjem. Det er ikke noe som tyder på at familier kan nekte slike besøk.

De offentlig ansatte utfører flere funksjoner under oppholdet. De samler og oppdaterer opplysninger om familiene, for eksempel om deres politiske synspunkter og deres religion. De observerer og rapporterer om eventuelle «problemer» eller «uvanlige situasjoner».

De har til oppgave å innføre en følelse av etnisk enhet mellom familiene og det kinesiske flertallet. De lærer familiene det kinesiske språket Mandarin, får dem til å synge den kinesiske nasjonalsangen og andre sanger som hyller det kinesiske kommunistpartiet; og sørger for at familiene deltar i den ukentlige nasjonale flaggkampanjen.

De kinesiske kommunistene er og de uiguriske familiene er også pålagt å delta i aktiviteter sammen, for eksempel kinesisk nyttårsfest, så vel som gruppespill, dans og sport. Tjenestemennene er også pålagt å hjelpe familiene, i eksempelvis å rydde grøntområder og planting av frøplanter, for å hjelpe dem med å få offentlige fordeler og subsidier, uavhengig av om slik hjelp er blitt bedt om. Tjenestemennene dokumentere omhyggelig sine aktiviteter, blant annet ved å sende inn rapporter om oppholdene med tilhørende bilder.  

«Kinas tvungne assimileringspraksis mot muslimer bryter ikke bare mot grunnleggende rettigheter, men vil også fremme og forsterke vreden i regionen,» skriver seniorforsker ved Human Rights Watch, May Wang.