Tok med sønnen til en religiøs skole, fikk over 5 år i fengsel

I det okkuperte Øst Turkestan (i dag den kinesiske provinsen Xinjiang), som har en urbefolkning som hovedsakelig er muslimer, er en fremtredende imam dømt til fengsel i mer enn fem år. Årsak: Han tok sin sønn til en religiøs skole for å møte andre barn. Skolen var ikke autorisert av de kinesiske myndighetene, skriver Radio Free Asia.

Abduheber Ahmet ble opprinnelig arrestert i mai 2017 og ble dømt til en fengselsstraff på fem og et halvt år en måned senere, forteller det kinesiske kommunistpartiets sekretær i området til Radio Free Asia.

Den 46 år gamle far til fire «tok en av sine sønner til en underjordisk religiøs skole» i Dongbagh landsbyen, sier partisekretæren som snakket under krav om anonymitet. Han forteller at imamen tok med sønnen kun en gang til den religiøse skolen, for fire eller fem år siden. Årsaken skal ha vært at han ønsket at sønnen skulle få leke med andre barn på skolen.

Ahmet er en statsgodkjent imam som tidligere har fått en «femstjerners» vurdering fra kommunistiske tjenestemenn for sin lojalitet mot regimet. Han skal ha avslørt sin «forbrytelse» selv, under et bekjennelsesmøte, ifølge partisekretæren. «Fordi regjeringen og partiet er rettferdig, fikk han en fem og en halv års straff, ellers ville han ha mottatt en syvårig fengselsperiode,» legger han til. Han ble sendt til fengselet for ca. 11 måneder siden.