Uigurisk forretningsmann drept i omskoleringsleir

Ni måneder etter at han ble satt i en av kommunist-Kinas politisk gjenopplæringsleirer i det okkuperte Øst Turkestan (Xinjiang provinsen i Kina) måtte familien begrave 65 år gammel Abdulreshit Seley Hajim, skriver Radio Free Asia. Rundt en million av urbefolkningen i området har vært innom, eller er innom, disse leirene, anklaget for å ha feilaktige politiske eller religiøse holdninger. Målet er en tvungen assimilering av de hovedsakelig muslimske uigurene. Forholdene i leirene er rapportert å være grusomme, og flere er avgått ved døden under opphold i leirene eller like etter at de er sluppet ut.

Liket av den avdøde uiguren ble overlevert til familien. Mannens yngre bror oppholder seg i Tyrkia. «Det har vært ni måneder siden hans frihetsberøvelse. Vi visste ingenting om hans oppholdssted og hans fengsel før. Folk som så hans lik fortalte oss at han ble truffet med et stumt objekt på hodet og hodet hans ble pakket med et stykke hvit klut. Våre slektninger fikk ikke lov til å se hodet i det hele tatt, «sier han til Radio Free Asia og legger til at bare noen få familiemedlemmer kunne delta i begravelsen.

Seley hadde også tidligere vært fengslet, i fem år, etter en massakre i byen Ghulja i 1997, da så mange som 167 uigurer ble drept etter at politiet åpnet ild mot folkemengder etter to dager med protester, forteller broren. «Min bror var en mye respektert offentlig figur. Han åpnet butikker i Urumqi (hovedstaden i Øst Turkestan) og gjorde forretninger her og der. Han hadde leddgikt og han kunne knapt gå i ti meter, men han ble fengslet på nytt av myndighetene og ni måneder senere er han er død, » sier han.

Politiet i Ghulja som Radio Free Asia kontaktet sier at de ikke hadde noen opplysninger om død eller begravelse. Men en tjenestemann ved ordførerkontoret i Ghulja sier at det ville være «ubeleilig å avsløre slik informasjon.» «Jeg kan ikke avsløre noen informasjon knyttet til gjenopplæringsleirer. Jeg håper du vil forstå situasjonen vi er i her,» sier tjenestemannen.