Ung uigurisk jente i verdenstoppen i kickboksing

En ung uigurisk idrettsutøver, bosatt i Kirgisistan, tar verden med storm med sin kickboksing, og har vunnet fire verdensmesterskap, skriver Radio Free Asia.

Shahrizat Hallilova (registrert i internasjonale konkurranser som Shakhriza Khalilova) har vunnet flere prestisjefylte kampsportkonkurranser, og konkurrert i mange flere, inkludert representasjon i Kirgisistan i 2017 World Games og 2018 Asian Games.

Den firedoblede verdensmesteren ble født i Bishek, Kirgisistan hovedstad i 1992. Hun tok en grad i juridiske studier fra Yusup Balasaghun Kyrgyz National University og jobber for tiden profesjonelt som trener, sier hun i et intervju med Radio Free Asia.

«Jeg begynte med sport da jeg var bare fire år gammel, og begynte med sportsdans,» sier hun.

«Jeg startet freestyle boksing og bryting i en alder av 12. Min første konkurranse var i en nasjonal taekwondo turnering, som jeg ikke vant, men jeg ble plassert som nummer tre. Det var på denne tiden at jeg innså at freestyle kampsport ikke var noe jeg ønsket å fortsette å forfølge, og at det å bli en mester ikke er automatisk. Det tar en lang prosess med dedikasjon og hardt arbeid å bli en sann mester. «

De tidlige tilbakeslagene fikk den unge uiguren til å tenke på en annen disiplin, nemlig kickboksing, sporten der Hallilova vant sitt første verdensmesterskap i en alder av 20 år, skriver Radio Free Asia.

«Første gang jeg ble verdensmester var i freestyle kickboksing i Anapa, Russland i 2012,» sier hun. «Jeg vant to verdensmesterskap i kickboksing mesterskapet i Bangkok i 2016. Jeg konkurrerte som både amatør og profesjonell og vant begge deler. Jeg vant min tredje i Bangkok igjen i 2017.»