TV2 intervjuet Dolkun Isa

Leirene i Xinjiang-provinsen kan blant annet sees på Google Maps. Kinesiske myndigheter kaller det utdanningssentre. Uigur-folket kaller det noe annet. «Kina har implementert et nytt system, et såkalt omskoleringssystem. Egentlig er det konsentrasjonsleirer,» sier Dolkun Isa. Isa er leder for verdens uigurkongress. Han forteller om rystende forhold for den muslimske uigurminoriteten i Xinjiang-provinsen i Kina.
De siste månedene har det, trolig mye på grunn av arbeidet til Den Norske Uigurkomiteen, og World Uyghur Congress, vært et gjennombrudd i informasjonsstrømmen om det kommunistiske diktaturets behandling av uigurene. Dolkun Isa har stått i brodden for dette arbeidet internasjonalt, og nylig ble han intervjuet av TV2.
I intervjuet forteller han blant annet at flere av hans familiemedlemmer er satt i interneringsleire, også moren hans på 78 år. Hun døde i leiren. Det fikk han først høre nesten en måned senere, forteller han den norske kringkastingskanalen.
Internasjonale rapporter anslår at omkring en million uigurer er internerte, men Kina avviser at det finnes interneringsleire i Xinjiang-provinsen. «Dette er Kinas mest omfattende forsøk på hjernevask siden kulturrevolusjonen», sier den tyske forskeren Adrian Zenz til TV2. Zenz forsker på minoritetenes forhold i Kina. «I Xinjiang dreier det seg om flere hundre tusen, kanskje en million i mellom 1000 og 1200 anlegg», sier Zenz.
«Jeg er ikke enig med deg i at det finnes noen interneringsleirer i den autonome regionen Xinjiang. Vi har mange opplærings- og utdanningssentre i Xinjiang», sier Li Xiaojun, direktør for Kinas menneskerettighetskontor. Men ifølge Isa går Kina lengre enn bare å undertrykke uigurenes kultur, språk og religion. «Kinesiske myndigheter har iverksatt en utrenskningspolitikk», sier Dolkun Isa. Han har ingen problemer med å kalle den kinesiske politikken for etnisk rensning.
Dolkun Isa har en klar oppfordring til norske myndigheter, og særlig til utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H). «Vi ber den norske utenriksministeren om å ta opp situasjonen med konsentrasjonsleirene, eller «omskoleringsleirene», med kinesiske myndigheter, sier han.
Her kan du se intervjuet med Dolkun Isa.  https://www.tv2.no/nyheter/10141809/