Vi anmoder på det sterkeste at Norske Regjeringen kommer med konkrete handlinger vedrørende den alvorlige situasjonen i Øst-Turkistan med kinesiske myndigheter.

Det er ca. 2500 uigurer som er bosatt i Norge. Den Norske Uigurkomiteen  representerer uigurene som bor i Norge, hvorav de fleste er flyktninger fra vårt okkuperte hjemland, Øst Turkistan. Komiteen er en frivillig organisasjon og har som hovedmål for å hjelpe uigurene i sosiale og politiske spørsmål. Vi bistår også uigurene med deres integreringsprosess i det norske samfunnet. I tillegg, fungerer Komiteen som en nødvendig  stemme for de undertrykt i Øst-Turkestan.

New York Times publiserte nylig en lekkasje[1][2] fra det kinesiske kommunistpartiets interne dokumenter, inkludert taler og direktiver på høyt nivå som har tegnet et mye tydeligere bilde av opprinnelsen og naturen til Kinas politikk for masseinternering samt motivasjonene til den kinesiske presidenten Xi Jinping.

Dokumentene, lekket av et medlem av det kinesiske kommunist partiet «i håp om at avsløringen av dem ville forhindre kommunistpartiets ledere, fra å slippe unna ansvar», inkluderer krav fra Xi Jinping selv om en fullstendig «kamp mot terrorisme, infiltrasjon og separatisme» ved bruk av «diktatur organene» og for å vise «absolutt ingen nåde.»

Språk som finnes i mange av talene og direktivene avviker vesentlig fra fortellingen som ofte blir fremstilt for det internasjonale samfunnet av Kinesiske regimet. Deres bruk av ord som ‘’virus’’ når de skildrer islam og den uiguriske identiteten at det krever intervensjon eller kur, støtter rapportering fra fortiden.

President for “World Uyghur Congress”, Dolkun Isa, sa som svar: ”Det internasjonale samfunnet har ikke lenger en unnskyldning for å tie. Dokumentene avslører en overlagt politikk fra de høyeste nivåene i den kinesiske regjeringen for å utrydde vår identitet. ”

Dokumentet inneholder også spørsmål og svar “manus” som skal distribueres til lokale tjenestemenn for å svare på spørsmål om savnede familiemedlemmer til studenter som kommer tilbake fra utlandet eller fastlandet. Disse direktivene er nemlig beviset på at interneringen av uigurer var lenge nøye planlagt og høyt prioritert i regimet. Slike direktiver avslører en forståelse fra partiets tjenestemenn om at interneringene vil ha en alvorlig effekt på familiemedlemmer.

Dokumentene viser også at det er medlemmer av det kommunistiske partiet ga uttrykk for at interneringen av vilkårlige minoriteter hadde gått for langt. Eksempelvis beordret en tjenestemann å løslate mer enn 7000 konsentrasjonsleirfanger, noe som førte til hans arrestasjon og tiltale.

Dokumentene bidrar til vår kollektive forståelse av hva som foregår i en av de mest lukkede regionene i verden i dag. De avslørte fakta motsier fortsatt mye av det den kinesiske regjeringen hevder i offentligheten om deres politikk overfor den uiguriske befolkningen.

Dokumentene må tjene som grunnlag for at det internasjonale samfunnet tar konkrete grep for å presse tilbake mot omfattende rettighets overgrep. For eksempel økonomiske sanksjoner og importkontroll, en fremskyndet asylprosess for uigurer og andre tyrkiske muslimer utenfor Kina, og flere vokale oppfordringer fra stater for Kina for å gi uavhengige observatører tilgang til Uigur-regionen.

Vi i Den norske Uighurkomiteen er svært bekymret overfor situasjonen som eskaleres i Øst-Turkistan og i Norge[2,3,4,5]. Uigurene i det siste ble en av de svært sårbare grupper i verden. Vi anmoder Utenriksministeren på det sterkeste å komme med konkrete handlinger mot det alvorlige menneskerettighetsbruddet.

 

Med vennlig hilsen Bahtiyar Ømer

Styreleder for Den norske Uighurkomiteen