Den tøffe menneskerettssituasjonen danner et dystert bakteppe for det topptunge norske statsbesøket til Kina. Ikke minst gjelder det muslimer i Xinjiang-provinsen, skriver Klassekampen. Kong Harald og dronning Sonja startet torsdag deres statsbesøk i Kina, ledsaget av utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H), næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H), statssekretærer fra fire andre departementer, og en rekordstor næringslivsdelegasjon.
Amnesty International ba søndag regjeringen og kongeparet om å ta opp en tydelig kritikk av Kinas brudd på menneskerettigheter og ytringsfrihet under besøket, skriver Klassekampen. Amnesty lanserte nylig en dyster rapport om situasjonen for muslimske minoriteter i Xinjiang-provinsen, der det kom fram at én million uigurer holdes i hemmelige leirer. Kong Harald sa på en pressekonferanse i forbindelse med besøket at han regner med at den norske delagasjonen vil kunne ta opp spørsmålet om menneskerettigheter under besøket, inkludert situasjonen i det okkuperte Øst Turkestan.
I går, torsdag, skrev den britiske avisa The Guardian at lovene i Xinjiang nylig er revidert for å legalisere disse leirene, skriver Klassekampen. «Kinesiske myndigheter benekter at interneringsleirene finnes, men sier at småkriminelle blir sendt til yrkesopplæringssentre. Tidligere fanger sier de ble tvunget til å avsverge islam og erklære lojalitet til Kommunistpartiet i det de beskriver som politiske indoktrineringsleire», skriver den britiske avisen, og viser til at nye regler pålegger sentrene å undervise i kinesisk og bidra til «ideologisk utdanning, psykologisk rehabilitering og korrigering av oppførsel». Avisa skriver også at barn av internerte foreldre plasseres i statsdrevne barnehjem.
NTB meldte i går at kinesiske myndigheter nå har satt i gang en kampanje mot halalprodukter i Xinjiang. Lokale ledere i kommunistpartiet i regionhovedstaden Urumqi sverget mandag en ed på å bekjempe «halal-trenden til siste slutt».
«Dialog og samarbeid knyttet til viktige tema, som klima og bærekraftig utvikling, internasjonal handel og globalisering, fred og forsoning og menneskerettigheter er sentralt i så måte», skriver utenriksminister Ine Eriksen Søreide til Klassekampen. «Menneskerettigheter er en integrert del av regjeringens utenrikspolitikk, og derfor også en viktig del av dagsordenen for vår dialog med Kina. Som vi har uttalt tidligere, vekker de siste månedenes rapporter om situasjonen for muslimske minoriteter i Xinjiang bekymring», legger hun til uten å konkretisere hva en eventuell norsk kritikk vil gå ut på.
«Det er bra at regjeringen sier at de vil ta opp menneskeretter, og flott hvis de gjør det de sier de skal gjøre, men denne regjeringen har ofte vært forsiktige med å være tydelige overfor Kina, slik at vi vil følge nøye med», sier SV-leder Audun Lysbakken til samme avis.