Adiljan Abdurihim og Amnesty: Undertrykkelsen av uigurene blir stadig verre

«I Xinjiang (det okkuperte Øst Turkestan) bor opptil ti millioner mennesker i frykt, og risikerer å bli fengslet eller plassert i interneringsleirer for noe så lite som å ha skjegg, dekke til hodet, eller lese en koran», sier politisk rådgiver i Amnesty, Gerald Folkvord til NRK.

Undertrykkelsen og forfølgelsen av den etniske minoritetsgruppen, og andre muslimske minoritetsgrupper i Kina blir stadig verre, hevder han. «I leirene mister de all kontakt med omverden. Gjør du motstand, risikerer du å bli torturert», sier Folkvord.

«Å komme seg ut av leirene er ikke lett, og de fleste tilbringer flere måneder eller år der. De slipper deg bare ut dersom de mener du har lært deg å være en god kineser. Målet er å spre frykt – sånn at du skal tenke deg veldig godt om neste gang før du går inn i en moské.,» legger han til.

Adiljan Abdurihim i den norske uigurkomiteen er enig. Han forteller til NRK at forholdene i det han kaller konsentrasjonsleirer, er verre enn mangle fengsler, og at mange innsatte blir torturert.

«Man har ikke et valg om å gå på disse såkalte skolene eller ikke. Man blir tvunget til å akseptere kommunisme og fordømme islam og den uiguriske kulturen,» sier Abdurihim.

I Norge har over 80 mennesker meldt om savnede familiemedlemmer i Kina, ifølge komitéen. «Sammen med World Uyghur Congress har vi i Den norske uigurkomiteen prøvd å kartlegge hvor mange uigurer som er i konsentrasjonsleirene. Vi har kontaktet uigurer over hele Europa, og hittil har vi samlet navn og opplysninger om 4000 savnede uigurer», sier Abdurihim, som selv har familiemedlemmer i leirene.

Han tror tallet er høyere, men frykter at mange uigurer er redd for å melde ifra på grunn av trusler fra kinesiske myndigheter.

Se hele intervjuet i NRK her.