Kina vil «sosialisere» islam

Kinas største engelske avis, Global Times, rapporterte lørdag at etter et møte med representanter fra åtte islamske foreninger, ble representanter for regjeringen enige om å lede islam til å være forenlig med sosialisme og gjennomføre tiltak for å forme religionen, skriver TV-kanalen al-Jazeera. Den kinesiske regjeringsavisen gir ikke ytterligere detaljer eller navnene på foreningene som ble enige om dekretet.

Kina har igangsatt en aggressiv «formings» -kampanje de siste årene mot trosgrupper som i en viss grad ble tolerert tidligere. I det siste er deres friheter krympet under den kinesiske presidenten Xi Jinping, Kinas sterkeste leder siden Mao Zedong, skriver al-Jazeera.

Å praktisere islam er blitt forbudt i deler av Kina, og enkeltpersoner som ber, faster, har skjegg eller er iført en hijab, står overfor trusselen om arrest.

Ifølge FN er det forventet at mer enn en million uigur-muslimer holdes i interneringsleirer der de blir tvunget til å fordømme religionen og sverge troskap til det offisielt ateistiske regjerende kommunistpartiet, skriver al-Jazeera.

Menneskerettighetsgrupper har anklaget Kina for å delta i en kampanje for etnisk rensing. I august sa en Washington Post-redaktør at verden «ikke kan ignorere» kampanjen mot muslimer.

Islamske halvmåner og kupler er blitt fjernet fra moskeer, og ifølge nyhetsbyrået Associated Press er religiøse skoler og arabiske klasser blitt stengt og barn hindret fra å delta i muslimske aktiviteter.